Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

30.01.2015

Отбелязаха 101 години от рождението на Борис Машалов



Отбелязаха 101 години от рождението на Борис Машалов

101 години от рождението на севлиевеца Борис Машалов бе отбелязана днес, 30 януари. Представители на Община Севлиево поднесоха цветя пред паметната плоча на ненадминатия изпълнител и интерпретатор на северняшката народна песен.

Борис Машалов е четвъртото от шестте деца на Елена и Никола Машалови – честни и трудолюбиви хора, водили нелек живот за да прехранват голямото си семейство. Това ги принуждавало да се местят в различни населени места, докато накрая майката Елена продава къщата си и през 1929 г. всички се установяват в София. Навсякъде, където е работил Борис, се е отличавал със своето трудолюбие и с песните, които не спирал да пее. Така е бил чут и забелязан от оперния певец и музикален педагог Събчо Събчев, който помага на Борис да се отдаде на народното пеене.

Още от малък Борис Машалов е закърмен със северняшките народни песни, изпълнявани от неговите родители. На 10 години той събира около себе си много слушатели, като успява да ги разплаче със своето прекрасно изпълнение. Борис Машалов оставя богато наследство след себе си. Събрани са над 400 негови песни, а 100 от тях са в златния фонд на БНР. Част от най-хубавите му песни, които ще се помнят винаги са „Заблеяло ми е агънце“, „Мятало, Ленче ябълка“, „Вино пият 50 юнака“, „Недо ле, Недке хубава“, „Провикнал ми се е Никола“, „Засвирили са, Дойне“, „Китка ти падна, Дено“ и много други. Борис Машалов и до днес си остава най-изтъкнатият интерпретатор на северняшката народна песен.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi