Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

20.03.2015

Кметът д-р Иван Иванов: За поредна година доказахме, че планираме и разходваме правилно публичните ресурси



„Фискалната политика на Общината при изпълнението на Бюджет 2014 г. беше оформена от няколко приоритета. На първо място - развитие и модернизация на техническата инфраструктура, която създава условия за растеж и повишаване привлекателността на общината. На второ място - увеличаване обема на привлечения ресурс и извършените инвестиции в резултат на изпълнението на проекти, финансирани от ЕС и други донорски програми“. Това коментира кметът д-р Иван Иванов по повод публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на Община Севлиево за 2014 г. „Наша цел бяха още повишаването на ефективността на административния капацитет с фокус върху качеството на предоставените публични услуги, осигуряване на оптимален ресурс за подобряване условията в детските и учебни заведения, развитие и модернизация на социалните услуги, както и предоставяне на адекватни за съвременните тенденции възможности за развитие на младежки дейности, спорт и туризъм. Не на последно място наш приоритет бе съхраняването и надграждането на богатото културно-историческо наследство на общината“, заяви още д-р Иванов.

В резултат от усилията на Администрацията в посока към повишаване събираемостта на местните приходи, ограничаване обема на просрочените вземания на Общината, са отчетени високи резултати в обезпечаването на местната хазна, с оптимален обем собствени приходи. Това е основният източник за финансиране на преките ангажименти на Общината, свързани с издръжката на детски градини, кметства, социални услуги, улично осветление, чистота, озеленяване, култура и т.н., коментира кметът.

Статистиката е повече от показателна: спрямо 2013 г. са осигурени с 911 894 лв. повече средства за подобряване качеството на публичните услуги, а спрямо 2011 г., началото на мандата, размерът на завишението е 1 794 643 лв. Тук д-р Иванов припомни, че е започнал мандата си с почти 2 млн. лв. неразплатени задължения, като от тях близо 900 хил. лв. са били просрочени.

По повод постъпленията от данъчни приходи д-р Иванов сподели, че те бележат ръст в размер на 40 % спрямо 2011 г., което в абсолютна стойност се равнява на 682 773 лв. Той подчерта, че тези резултати не са постигнати с увеличаване на данъчната тежест върху домакинствата и бизнеса, а единствено чрез прилагане на законови способи спрямо неизрядните длъжници. През 2014 г. са събрани просрочени вземания в размер на 672 324 лв. по главница и 131 642 лв. лихви.

Д-р Иванов заяви, че през изминалата година положителен ръст са достигнали и приходите от продажба на нефинансови активи. Това се дължи на изпълнението на Програмата за разпореждане и управление с имоти общинска собственост, заложена като приоритет през 2014 г., тъй като това дава възможност за финансирането на основни ремонти и придобиване на дълготрайни активи със собствени бюджетни средства. В резултат са постъпили 749 126 лв в общинската хазна. Част от тези приходи са реализирани от продажба на земи от общинския поземлен фонд след решение на Общинския съвет, на база пазарни оценки, изготвени от независим оценител и проведени публични търгове. По този начин е предоставена възможност на земеделските производители да увеличат обработваемите площи, които Общината няма възможност да стопанисва и обработва. Продадените земи са 1% от собствените над 100 000 дка земеделски земи, които притежава Община Севлиево. От 17 467 бр. имоти са продадени 444бр. с площ 1200дка. Д-р Иванов уточни, че при разпределението на тези постъпленията в размер на 749 126 лв., нормативно е приспаднат дължимия Данък добавена стойност и нетният приход от продажби възлиза на 624 272 лв.

С тези средства са покрити част от задълженията по банковия кредит, с който през 2011 г. е финансиран инвестиционен проект „Благоустрояване на Централна градска част - гр. Севлиево”, като по главницата на дълга са разплатени 309 000 лв. и лихви – 31 366 лв. Разплатени са и текущите ремонти на улици и БКС, детски градини  и клубове на пенсионера на обща стойност 379 000 лв. и капиталови разходи със собствени средства в размер на 25 000 лв.

През отчетния период са обслужвани два банкови заема и финансиране от Фонда за органите на местно самоуправление в България „ФЛАГ” ЕАД. Единият е за собственото участие на Общината по проекта за парк „Казармите”. Първоначалната сума е 190 656 лв., извършените плащания през 2014 г. са в размер на 65 400 лв. по главница и 2 765 лв. лихви. Вторият е за собственото участие на Общината по проекта за разширение и реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа на гр.Севлиево 630 888 лв., който не е усвоен през 2014г.

Д-р Иванов подчерта, че знаков за финансовата 2014 г. на Общината е и предоставената субсидия за МБАЛ „Д-р Ст. Христов“ в размер на 1 600 000 лв. Той заяви, че Община Севлиево е подкрепила болницата в много труден момент, когато е имала близо 2,5млн. дългове, персоналът не е получавал своето заплащане пет месеца, а голяма част от специалистите са напуснали.

През 2014 година най-много средства са отделени за образование и социално осигуряване и грижи, каза кметът. Средствата, предоставени за детски и учебни заведения са в общ обем от 8 339 257 лв., които формират 37% от всички извършените разходи.  Общо отчетените разходи за функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ са 2 760 488 лв. Социалният патронаж осигурява грижа за 350 потребители. През годината са предоставяни услугите „Приемна грижа“, „Обществена трапезария“, „Грижа в дома“, „Услуги в домашна среда“ , „Личен асистент“, а ЦНСТ за деца с увреждания и Наблюдаваното жилище за деца и младежи лишени от родителски грижи са започнали да работят.    

Един от критериите за доброто финансово състояние на една Община е възможността й да финансира разходи за основни ремонти, придобиване на дълготрайни активи и изграждане на инфраструктурни обекти. През 2014 г. са разплатени капиталови разходи в размер на 13 204 995 лв., като най-много от тях - 9 885 882 лв. за похарчени за БКС и опазване на околната среда, информира д-р Иванов. Той сподели, че общият размер на получените средства от Европейския съюз през годината възлизат на 9 112 375 лв.

Общо 12 са проектите, финансирани по оперативните програми, които е изпълнявала Общината през 2014 година. Най-много средства през годината – 7 299 409 са дадени за инвестиционния проект за разширение и рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа на гр. Севлиево. Сред реализираните проекти са „Реконструкция на водопроводната мрежа на селата П. Славейков и Кръвеник“, „Осигуряване на достъп и социализация на средновековния град и крепост Хоталич“, „Реконструкция на довеждащ водопровод до ПСПВ Стоките и източен водопроводен клон за питейна вода“, „Личен асистент“, „Обществена трапезария“, „Грижа в дома“, проектът за реконструкция и модернизация на уличното осветление и още др.каза д-р Иванов.  

Той бе категоричен, че през трите години от мандата си е осъществявал контрол на всеки етап от разходването на публични средства. Според него най-важното нещо за тази финансова стабилност е фактът, че не са допуснати просрочени задължения към доставчици от първостепенния и всички второстепенни разпоредители. Ритмично са изплащани субсидии в пълен размер, покриващ реалните потребности на бюджетните звена, обезпечени са всички разчетени разходи по бюджета на Общината за възнаграждения и  издръжка във всички дейности, осигурени са средства за подобряване на материално-техническата база. По думите му за поредна година е доказал, че се планират и разходват правилно публичните ресурси.

 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi