Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

26.03.2015

Безплатна среща с уролог в Севлиево за проблемите на простатата



Напълно безплатна информационна среща за проблемите на простатата на граждани със специалист-уролог ще се състои в град Севлиево като част от Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед“.

Срещата ще се проведе на 30 март (понеделник), от 14:30 ч. в Пенсионерски клуб “Васил Левски”, салон 1, гр. Севлиево, ул. „Опълченска” №32 и е отворена за всички граждани.

“Отиди на преглед” включва напълно безплатни срещи в различни региони в България със специалисти-уролози, разясняващи какво е Доброкачествена хиперплазия на простатата, каква е ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им. Организатор е Българското урологично дружество със съдействието на ГлаксоСмитКлайн.

Кампанията стартира за втори път през февруари 2015, след успешно си първо издание през 2012 и 2013 година, когато бяха проведени повече от 100 срещи с уролози в различни населени места в цялата страна. Основна цел на инициативата е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами.

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане нощем, неудобството при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна – тези и още други неудобства се дължат именно на това състояние.

ДПХ се среща при мъже над 50-55-годишна възраст и затова е задължително всеки мъж да се консултира с уролог. Въпреки че според статистиката около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемяване на простатата, само при малък брой от тях то се проявява с характерните болестни симптоми. Поради тази причина, както и заради притеснение от темата, много нисък процент от мъжете се интересуват от заболяването и са склонни да посетят своя личен лекар или специалист-уролог. Често съвсем неправилно се пристъпва към самостоятелно лечение, което може да облекчи симптомите, но не решава проблема.

Българското урологично дружество е основано през 1960 г. Основните му цели са да подпомага и развива урологията в България чрез стимулиране на научно-изследователската работа на своите членовете в областта на урологията, поддържане на високо ниво на професионална квалификация на уролозите, внедряване на най-новите световни постижения в урологията и популяризиране постиженията на българските уролози.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi