Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

18.10.2016

И тази година Община Севлиево надгради Празника на тиквата



Празничните дни на Севлиево тази година преминаха под мотото „12-ти сезон на тиквен маратон в Севлиево“. От 10-ти до 16-ти октомври севлиевци се насладиха на множество културни събития – изложби, конкурси, спектакли и концерти. Вечерта на 14-ти октомври, на връх Петковден, празника на Севлиево, изнесоха концерти „Капанският ансамбъл“ и „Мистерията на българските гласове“, а вечерта зрителите се радваха на празничните илюминации – подарък за гражданите от Община Севлиево.

На 15-ти октомври на площад „Свобода“ се проведе „Пъстро тиквено парти”, в което се включиха малки и големи. Кулинарната изложба - конкурс „Тиквени изкушения“ привлече хиляди гости и любители на домашно приготвената храна, а шеф Виктор Ангелов за втора година посрещаше севлиевци и заедно със своите помощници ги приканваше да опитат лично приготвените от него тиквените ястия. Традиционният за празниците най-дълъг тиквеник тази година достигна внушителните 275 метра, а стотици гости и граждани на града успяха да вкусят парченце от него. През деня на сцената на пл. „Свобода” се изявиха талантливите деца на Севлиево, бяха раздадени десетки награди за участие в игри и конкурси, а посетителите имаха възможността да си закупят най-разнообразни сувенири и предмети с тиквен сюжет.

Вечерта от ул. „Стара планина“ тръгна дългоочакваната „Тиквена фиеста”, която тази година се различаваше от традиционния за града стрийт парад, представяйки 19 различни „картини“, свързани с живота и бита на хората, културата и изкуството на Севлиево. Всяка тиквена картина представляваше своеобразна възстановка или послание, свързани както с българското народно творчество, така и със съвременния начин на живот. В основата на всичко това се открояваше тиквата – превърнала се в символ на града.

Тиквената фиеста стартира с „Добре дошли в Севлиево - Столица на тиквата“ и с Духовия оркестър на Ботевград, показа децата на Севлиево с тяхната невинност, представи Детската планета – чрез огромна фигура на тиква с континенти и океани, и предложи на севлиевци едно истинско забавление, което продължи и на сцената на пл. „Свобода”.

Зрителите на фиестата наблюдаваха с интерес всяка следваща картина, която им показваше нещо ново – картината „От зелена тиква акъл не ща“ представи мъдростта на възрастните хора, както и техните своеобразни таланти, „Тиквеното ревю“ доказа, че българските традиции не бива да се забравят или да бъдат заменяни от чуждестранни, а кукерите успешно прогониха всякакви лоши сили. По същото време маскираните деца на Севлиево усмихнаха от сцената севлиевци. „Тиквената сватба“ всъщност си беше една традиционна ромска сватба, която повдигна градуса на настроението с пъстри костюми и забавни скечове.

Основната роля в шествието беше поверена на известните и обичани от всички комици Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека. Те предвождаха „Кабинета на Доктор Тиквичко“, в който се предлагаха тиквени хапчета и илачи за всякакви здравословни и психически проблеми. Козметичката от „Тиквеното студио за красота“ тества специално разработената нова формула на натурален крем с варена тиква, който подмлади и разкраси всички дами, до които се докосна. Момичетата от групата по зумба показаха на всички, че танците, освен красота и добра форма, носят усмивки и добро настроение. Представители на севлиевски фитнес клуб тренираха с щанги и дъмбели от тикви и демонстрираха хармонични тела в картината „Тиквен фитнес“.

Община Севлиево се представи с една от туристическите си емблеми – голям макет на Средновековен град и крепост „Хоталич“, заедно с младежи, облечени в характерни костюми от същата епоха. Фиестата завърши с внушителна статуя на „Богинята на тиквите“, ескортирана от Духовия оркестър на Троян. Тиквената фиеста като идея и организация бе на рекламна агенция „Елмазови“, с ясното послание 12-тият сезон на тиквен маратон да се открои с песни, танци и усмивки като истински купон.

На площада тиквеното шоу продължи и част от участниците във фиестата изявиха своите таланти на сцената пред административната сграда на Община Севлиево. Водещата Венета Лазарова, заедно с Рачков и Зуека, представяха всички пристигащи картини от фиестата и радваха гостите с неподправеното си чувство за хумор и професионализъм.

Вечерта продължи с дългоочаквания концерт на талантливата Поли Генова – гордостта на българската съвременна музика. Богатата програма на празничния ден завърши повече от подобаващо – с огнено шоу, чиято специална хореография "За короната на царицата", посветена на тиквените празници на Севлиево, омагьоса присъстващите. Огненият спектакъл беше представен от групите за огнено изкуство F.I.M.S. - Fire in my soul ("Огънят в душата ми") и огнен театър Fire shadows ("Огнени сенки").






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi