Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

16.10.2017

288 МЕТРОВ ТИКВЕНИК – РЕКОРДЬОР РАЗДАДОХА В СЕВЛИЕВО288 МЕТРОВ ТИКВЕНИК – РЕКОРДЬОР РАЗДАДОХА В СЕВЛИЕВО
288 МЕТРОВ ТИКВЕНИК – РЕКОРДЬОР РАЗДАДОХА В СЕВЛИЕВО
288 МЕТРОВ ТИКВЕНИК – РЕКОРДЬОР РАЗДАДОХА В СЕВЛИЕВО

Празникът на тиквата в Севлиево продължи с пъстро „Тиквено парти", очаквано от любителите на кулинарните изкушения. Шеф Андре Токев награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника опитаха от над 288-метровия тиквеник, който севлиевските ресторантьори приготвиха.

“Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от около 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е достатъчен, за да го разположим”, каза Иванка Александрова, един от майсторите на кулинарното изкушение. “За него са използвани 63 кг. кори, 120 кг. хубави тикви, 21 кг. захар, 12 кг. пудра захар, 16 кг. орехи, 22 л. олио, половин килограм канела и 0,2 кг. ванилия. И много любов!”, сподели тя. За хубав тиквеник трябва добре узрели и сладки тикви. Може да е цигулка или бяла тиква. Недобре узрялата тиква може да се компенсира с повечко захар и канела”, посъветва тя всички, които ще опитат севлиевската рецепта у дома.

В приготвянето на гиганта тази година участваха четири ресторанта, които си разпределиха различните ангажименти.  

В Севлиево приготвят и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във вар  за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп. Слага се и индрише.

 


« назадИзработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево