Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

07.12.2017

КМЕТЪТ НА СЕВЛИЕВО Д-Р ИВАН ИВАНОВ СЕ СРЕЩНА С БЪЛГАРСКИЯ ЕВРОКОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ В БРЮКСЕЛКМЕТЪТ НА СЕВЛИЕВО Д-Р ИВАН ИВАНОВ СЕ СРЕЩНА С БЪЛГАРСКИЯ ЕВРОКОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ В БРЮКСЕЛ
КМЕТЪТ НА СЕВЛИЕВО Д-Р ИВАН ИВАНОВ СЕ СРЕЩНА С БЪЛГАРСКИЯ ЕВРОКОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ В БРЮКСЕЛ
КМЕТЪТ НА СЕВЛИЕВО Д-Р ИВАН ИВАНОВ СЕ СРЕЩНА С БЪЛГАРСКИЯ ЕВРОКОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ В БРЮКСЕЛ

Община Севлиево ще кандидатства по проекти, финансирани директно от Брюксел. Това стана ясно по време на срещата на кмета на общината д-р Иван Иванов с българския еврокомисар по въпросите на дигиталната икономика и дигиталното общество Мария Габриел. В състава на делегацията, участвала в срещата, влизат заместник-кметовете Калина Георгиева и Невена Тодорова, както и общинските съветници Явор Памукчиев и Ердоан Узунов.

 

Сред възможностите, от които Севлиево ще се възползва, са проекти, чието изпълнение предоставя варианти за изграждането на технологични хъбове за малките и средни предприятия, и безплатни WiFi зони. Инициативата на ЕС за безплатен интернет в европейските градове и села има бюджет от 120 млн. евро и ще стартира през февруари 2018 г. Проектът ще работи с „ваучери” по 20 000 евро, които съответната Община ще управлява, след като наеме мобилен оператор, който да осигури интернет на избраните обществени места за поне 3 години.

 

Изграждането на технологични хъбове за малки и средни предприятия или хъбове за цифрови иновации, подпомага укрепването на индустриалните способности на Европа за цифрово бъдеще. Средствата, които Европейската комисия предоставя зя тяхното създаване са в размер на 100 млн. евро годишно. В момента съществуващите вече центрове подпомагат 600 иновационни експеримента и над 1200 стартиращи фирми в цифровата им трансформация. Амбицията е в следващите три години, с общия бюджет от 300 млн. евро да бъдат изградени цифрови хъбове във всички европейски региони.

 

По време на срещата д-р Иванов запозна българския еврокомисар с историческото и културното наследство на община Севлиево, с бизнес климата и възможностите за привличане на нови инвестиции. Мария Габриел изрази задоволство от ускорените темпове на развитие на общината и прояви интерес към събитията, планирани за 2018 г. Тя пое и ангажимент да съдейства а бъдещото развитие на община Севлиево.

В рамките на посещението си в Брюксел, по покана на севлиевския евродепутат Илхан Кючюк, делегацията посети още Европейския парламент и Съвета на регионите.


« назадИзработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево