Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

29.01.2019

В СЕВЛИЕВО ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБАТА „СПОМЕН ЗА БОРИС МАШАЛОВ“В СЕВЛИЕВО ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБАТА „СПОМЕН ЗА БОРИС МАШАЛОВ“

През тази година се навършват 105 г. от рождението на народния творец

Историческият музей Севлиево ще представи изложбата „Спомен за Борис Машалов“ по повод 105 години от рождението на твореца. Представянето ще се проведе на 30 януари 2019 г. в Хаджистояновото училище в града.

В изложбата ще бъдат показани оригинална снимка на прочутия народен певец, кратка справка за живота и песните му. Посетителите ще могат да разгледат и да се насладят на запазени материали от чествания, фотокопия и експонати от фонда на музея от средата на 20 век. Именно тогава Борис Машалов е на върха на славата си.

Освен като изпълнител на народни песни Борис Машалов е известен и като събирач на народното творчество. По време на пътуванията си той винаги търси народни песни, записва ги, полага старание веднага да ги заучи. В личния му архив има стотици писма с текстове на народни песни, изпратени от почитатели на певеца от Севлиево.

За изключителния му талант Борис Машалов е награден с редица звания, а посмъртно получава и орден Кирил и Методий - I-ва степен.

Припомняме, че той е един от малкото севлиевци работили и изпълнявали народни песни в Радио София още по времето на Царство България. Като ярък изпълнител на народни песни, през 1952 г. постъпва в ансамбъла на Българската армия, като по този начин гласът му се прочува и извън страната ни.

 


« назадИзработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево