Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

19.02.2019

МОН ЩЕ ИНВЕСТИРА ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА В МОДЕРНИЗАЦИЯ НА УЧИЛИЩАТА



СВ

 

 

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов и просветният министър Красимир Вълчев обсъдиха възможностите за кариерно развитие на младежите в града

 

 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се срещна в Севлиево с кмета на Общината д-р Иван Иванов. Двамата обсъдиха състоянието на образователната система в района, възможностите за кариерно развитие на младежите и интеграцията на малцинствените групи. По време на официалното си посещение в Габровска област, министър Вълчев специално посети Севлиево, за да се запознае в детайли с училищната мрежа на общината.  На срещата просветният министър, кметът д-р Иванов и общинското ръководство коментираха с училищните директори възможностите за образование, кариерно развитие, приобщаването и връщането в училище на децата от малцинствените групи в региона. На срещата присъстваха още областният управител на Габрово Невена Петкова и началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов. 

 

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов представи образователната система в общината, както и усилията, които се полагат, за да се поддържа високото ниво на образованието. 

 

Друг акцент от визитата на министъра бе ранното кариерно ориентиране и разширяване на образователната среда на учениците. „Очаква се всички общини да разработят програми за кариерно развитие в подкрепа на образованието на учениците“, коментира пред директорите министър Вълчев. „В държавния бюджет за тази година са предвидени допълнителни средства в размер на 25 млн. лв., с които да се финансират дейности по интереси в училищата. 10% от тези средства остават на управление в общините. Част от дейностите по интереси са свързани с кариерното ориентиране, което трябва да даде представа на учениците за бъдещата им професионална реализация“, обясни министър Вълчев.

 

Той благодари на Община Севлиево, че "е основен инвеститор в материално-техническата база на училищата”. По думите му “Министерство на образованието и науката и Община Севлиево са много добри партньори в момента”. Директорите на детските градини също благодариха на Община Севлиево за непрекъснатата подкрепа и  грижата за тяхната дейност. 

 

Въпреки сравнително успешната интеграция на децата от малцинствените групи, все още има отлив и част от тези ученици прекъсват образованието си, стана ясно по време на срещата. С проблема активно се занимават всички институции, като педагози и социални работници посещават на място в кварталите родителите, за да намерят начин да върнат децата обратно в училище.

 

Работата с деца със специални образователни потребности е друг акцент в дейността на училищата в Община Севлиево, като специалистите продължават да помагат на тази група деца да усъвършенстват възможностите си и да напредват в развитието си. 

 

На срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с осигуряване на безплатния транспорт на пътуващите ученици. От МОН припомниха, че всяка година увеличават дотациите за транспорт и тази политика ще продължи.

 

Директорите на училищата поискаха допълнителни средства за подобряване на материалната база. По този начин е доста по-вероятно децата да продължат да остават в клас. От своя страна министър Вълчев се ангажира в бюджета на МОН за следващата година да бъдат предвидени повече средства. „Тази година приоритет ни бяха заплатите на учителите, а за догодина ще се стремим да инвестираме повече средства в модернизация на училищата като оборудване, иновация и ремонти“, обясни Вълчев. 

 

Кметът д-р Иванов благодари за подкрепата на МОН и лично на просветния министър по отношение на дейностите, които Община Севлиево извършва за образованието на учениците. Той припомни, че важен приоритет на Севлиево е именно образованието на младите хора и развитието на спортната и културна дейност. „Ангажирането на младите с подобни дейности спомага и за тяхното развитие в бъдеще“, коментира д-р Иванов.

 

„Севлиево е модел за съхранена училищна мрежа и добра образователна система“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов. Той потвърди, че политиката на общината за инвестиции в образованието може да бъде ползвана за пример в другите общини.

 

По време на визитата си министър Вълчев посети и професионалната гимназия по механоелектротехника “Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево, където успешно е въведено дуално обучение по част от професиите.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi