Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

05.04.2019

АВТЕНТИЧЕН БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ И ДОМАШНИ ПИТИ ЩЕ ОПИТАТ ГОСТИТЕ НА „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“



АВТЕНТИЧЕН БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ И ДОМАШНИ ПИТИ ЩЕ ОПИТАТ ГОСТИТЕ НА „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“
АВТЕНТИЧЕН БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ И ДОМАШНИ ПИТИ ЩЕ ОПИТАТ ГОСТИТЕ НА „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“

Жителите на Севлиево и региона могат да представят своите погачи по време на фестивала

Хлябът отново е в центъра на фестивал "Семе българско", който ще се проведе в Севлиево на 20 и 21 април - Лазаровден и Цветница. Тази година организаторите си поставят амбициозната задача, с помощта на читалищата от севлиевските села, да покажат и разкажат за българската обредност, свързана с него.  На гостите на фестивала ще бъдат показани ритуални погачи, които ние, българите, сме свикнали да приготвяме за различните празници и важни моменти в живота ни. Националния фестивал „Семе българско“ ще се проведе подкрепата на Община Севлиево.

Превърналият се в традиция конкурс „Никой не е по-голям от хляба” отново ще събере вкуса на домашно приготвения сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии.  Компетентно жури ще отличи и награди победителя, а рецептата на майстора-хлебар ще бъде разпространена. Очакваме Вашите пити в неделя - 21 април, до 11 часа на сцената на фестивала в парк "Казармите".

За втора поредна година младите хора от задругата "Дар Лимец", заедно с посетителите на събитието, ще замесят истински вкусен български хляб и ще разкажат за тънкостите при отглеждането на лимеца - най-древната храна на българите. Самите те са се посветили на това деля, отглеждайки доброволно лимец и споделяйки го безвъзмездно с всеки желаещ в името на истинския хляб.

За гостите на фестивал "Семе българско" няма да е изненада, че в съботния ден Емил Елмазов от "Билкария" ще сподели тайните на древна българска практика, свързана с възстановяването и подобряването на каленността на дивите природни семена.

Не е случаен изборът на темата, свързана с хляба - не, защото не вярваме, че никой не е по-голям от него, а защото знаем, че завещаното от предците ни знание, можене и отношение към хляба, като събирателен център, е нещо, което всеки българин носи и живее, въпреки времето и мястото, на което се намира по света.

Традициите на българите към най-ценното – хляба, винаги са били на особена почит сред нас. Очаквам наистина много хора да представят своите красиви кулинарни шедьоври по време на фестивала „Семе българско“, сподели и кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi