Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

15.04.2019

ЧЕТВЪРТОКЛАСНИК ОТ ОУ „СТЕФАН ПЕШЕВ“ СЕ ПРЕДСТАВИ НАЙ-ДОБРЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА ДЕЦА



ЧЕТВЪРТОКЛАСНИК ОТ ОУ „СТЕФАН ПЕШЕВ“ СЕ ПРЕДСТАВИ НАЙ-ДОБРЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА ДЕЦА
ЧЕТВЪРТОКЛАСНИК ОТ ОУ „СТЕФАН ПЕШЕВ“ СЕ ПРЕДСТАВИ НАЙ-ДОБРЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА ДЕЦА

Обучението за учениците бе по проект „GENERATION CODE”,  на посолството на САЩ, Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово

Десет ученици от Севлиево се обучаваха на програмиране в Градската библиотека в Севлиево повече от месец по проекта „Generation Code”. В периода 20 февруари – 31 март 2019 г. в библиотеката се проведе обучението, организатор, на което бе Регионалната библиотека „Априлов - Палаузов“ в гр. Габрово. Инженер Йолина Христова, ръководител ИКТ в регионалната библиотека, бе основният преподаващ на децата, а обучението им се извърши с подкрепата на Община Севлиево.

Бяха проведени 10 занятия на 10 ученици от IV клас на ОУ „Стефан Пешев“ . Обучението се проведе в рамките на грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране и със съдействието на Фондация „Глобални библиотеки България“. Фондацията има за цел да подкрепя дейности, чрез които да повишава обществения интерес към новите технологии, да насърчава младежите да усъвършенстват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането.

Според проучване на Световния икономически форум, 65% от децата, които сега започват училище, ще се занимават с професии, които все още дори не съществуват. Отговорът на новите предизвикателства са така наречените STEM-направления (от английски – science, technology, engineering and mathematics) - понятие, което обединява природните и инженерните науки, технологиите и математиката. Това се очаква и да са професиите на бъдещето, които ще решават сложните предизвикателства, свързани с ограничените ресурси и динамично променящите се потребителски нужди.

По време на обучението децата бяха запознати с историята на визуалното програмиране, STEM, изчислителни игри, RGB (цветна мозайка) и др. Участниците се обучаваха за програмиране със Scrath и работа с робота Финч – движения и повторения, рисуване с молив, рисуване с печат, танци и ритми, лабиринти, работа със стрингове и др.

След проведено състезание в детския лагер по програмиране беше включен Стефан Сашков Симеонов от ІV а клас на ОУ „Стефан Пешев“. В лагера учениците се забавляваха и разбраха какви видове роботи има, възможностите при работа със „Скрач“ или как да задаваш команди на робота Финч.

РБ „Априлов – Палаузов“ притежава опит в обученията с роботи „Финч“ от 2016 г., а през 2019 година получи още пет робота. Проведени са повече от 25 обучения в цялата Габровска област.

Децата приемат тези обучения с голям ентусиазъм и неподправен интерес – семинарите преминават в изключително приятна атмосфера, заредена с положителни емоции. Всички – и деца, и ученици, и учители, и библиотекари отчитат ефективността на подобни обучения – чрез игра и предоставяне на нови възможности децата усвояват умения много по-трайно и по-успешно.

Безплатни обучения за програмиране с робота Финч през април и май ще се провеждат в компютърната зала на регионалната библиотека след предварително записване на тел. 066 806269.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi