Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

09.07.2019

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПРИЕМА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЛИЧНА ПОМОЩ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ



ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПРИЕМА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЛИЧНА ПОМОЩ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПРИЕМА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЛИЧНА ПОМОЩ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Помощта ще се предоставя от 1 септември 2019 година


Хората с увреждания могат да подават заявления за ползване на лична помощ в Община Севлиево.  От Общината припомнят на заинтересованите и правоимащите, че вече могат да подават заявление за включване в механизма за личната помощ. На база на влезлите в сила Закон за личната помощ и Наредба за включване в механизма лична помощ се регламентира кой има право на тази помощ и как ползвателите да се включат в механизма.

Според Закона за лична помощ до 31 декември 2020 г. ползватели на лична помощ са Хората с право на чужда помощ с определени 90 и над 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Ползватели са и децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност също са ползватели съгласно закона.

Заявлението се подава по образец лично или чрез упълномощено лице до кмета на общината по настоящ адрес. Заявителят декларира, че няма да получава друга подкрепа за задоволяване на същите потребности за периода, през който ще му бъде осигурена лична помощ. Лицето с увреждане може да избере асистент, който да го обслужва. В случай, че не е посочен такъв, Община Севлиево, която е доставчик на лична помощ, може да предложи асистент.

Към заявлението задължително се прилага направлението с определения брой часове, изготвено от Дирекция „Социално подпомагане”. Затова препоръката към ползвателите, които все още нямат такъв документ, е да посетят първо Дирекция „Социално подпомагане“ – град Севлиево, за да бъдат определени необходимите часове. Броят на часовете за лична помощ се определя въз основа на четири степени на зависимост и варира до 168 часа месечно, според нуждите и състоянието.

Когато ползвател на лична помощ е дете с 90% и над 90% степен на увреждане, заявителят дава съгласие до 380 лв. от месечната помощ от 930 лв., която получава по Закона за семейни помощи за деца, да се превежда от Агенцията за социално подпомагане на общината, която е доставчик на лична помощ. Конкретната сума се изчислява според определения брой часове помощ, умножена по часовата ставка за положения труд от асистентите. Превеждането на средствата става след определяне на асистент на детето и сключването на трудов договор с него.

В случай, че ползвател на лична помощ е пълнолетен човек с 90% и над 90% степен на увреждане и с право на добавка за чужда помощ, заявителят за ползване на лична помощ трябва да даде съгласие същата добавка, която е в размер на 75% от социалната пенсия за старост, да се превежда от Националния осигурителен институт на Агенцията за социално подпомагане. Въз основа на съгласието в заявлението Агенцията за социално подпомагане превежда получените средства за добавката на общината.

Предоставянето на помощта ще започне считано от 1 септември 2019 г. Заявления за включване в механизма ще се приемат и след тази дата.

Заявлението и придружаващите ги документи се приемат от общинска администрация, стая 310. Образец може да получите в Центъра за услуги и информация на гражданите (стая 110), стая 310 или да изтеглите от сайта на Община Севлиево. Допълнителни разяснения хората могат да получат и на телефон 0675/ 396 216.

На показаната снимка можете да видите какви са стъпките за включване в механизма лична помощ.



 Образец-заявление за лична помощ Дата на качване: 09.07.2019





« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi