Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

10.07.2019

„СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“ ИДВА В СЕВЛИЕВО С ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ЗАГЛАВИЯ



„СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“ ИДВА В СЕВЛИЕВО С ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ЗАГЛАВИЯ
„СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“ ИДВА В СЕВЛИЕВО С ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ЗАГЛАВИЯ

Летните кинопрожекции започват от 17 юли на площад „Свобода“

За седма поредна година Севлиево ще бъде спирка на пътуващото издание на кинофестивала „София филм фест“.  Летните киновечери ще се проведат с подкрепата на Община Севлиево като прожекциите на филмите ще бъдат от 21:00 ч. на площад „Свобода“. Тазгодишното издание на фестивала ще започне на 17 юли с предпремиерната прожекция на най-новия български филм „Ирина“ на режисьора Надежда Косева. „Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя - уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш…” - гласи анонсът към първия от поредицата филми. Специален гост в първата вечер на „София филм фест“ ще бъде актрисата Мартина Апостолова, която ще представи филма пред севлиевската публика.

През втория фестивален ден ще бъде представен новият филм на Аличе Рорвахер – „Щастливия Лазаро“. Лентата спечели награда за най-добър сценарий от Кан 2018, а отделно има и още десетки отличия от цял свят. „Филмът е разказ за срещата между Лазаро – млад селянин с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в изолираното градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в ценно приятелство, което ще го накара да потърси отново Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят…“, анонсират организаторите.

Севлиевци и гостите на града ще могат да се насладят на прожекцията на „Капенарум“ в петък, 19 юли. Филмът е на ливанската  режисьорка Надин Лабаки, носител на наградата на журито от Кан 2018, номиниран за най-добър чуждоезичен филм за наградите „Оскар“ и „Златен Глобус“. „Капернаум“ разказва за живота на 12-годишния Зейн, който решава да съди родителите си за това, че са го създали и са го оставили на този свят, при положение че не могат да се грижат за него, дори не могат да му дадат любов. Битката на това наранено момче, чиито родители не са се справили със задачата си, отеква като писък на всички пренебрегвани от системата. Това е универсално обвинение, видяно през едни честни очи“, пояснява самата Лабаки.

В програмата на фестивала за събота, 20 юли, е предвиден кинохитът „Джебчии“, спечелил „Златна Палма“ от фестивала в Кан през 2018 г. Лентата е режисирана от японския майстор Хирокадзу Корееда. „След една от специалните си акции из магазините, Осаму и неговият син откриват малко момиченце, зъзнещо в студа. Първоначално жената на Осаму отказва да приюти момиченцето, но се съгласява да се грижи за малката, след като разбира с какви трудности се сблъсква ежедневно. Въпреки че семейството е бедно и едва изкарва пари за прехраната си чрез дребни кражби, то е щастливо заедно, докато един неочакван инцидент не разкрива тайни, които ще подложат на изпитание семейните връзки...“, гласи анонсът на „Джебчии“.

Програмата на „София филм фест“ в Севлиево ще завърши в неделя, 21 юли, със специална среща с българския филм „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов. Актьори в нашумялата лента са Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино, българинът, „завладял“ Холивуд – Димитър Маринов, както и легендарния наш боксьор Севдалин Тодоров. „Българин и японка се срещат в Канада, където и двамата водят имигрантски живот, и се женят. Те искат да имат дете и пристигат в България, за да започнат инвитро процедури, но един трагичен инцидент променя плановете им и вече нищо не може да бъде същото“, акцентират организаторите за тази прожекция.

Ако времето навън е лошо, прожекциите ще се провеждат в централното фоайе на Община Севлиево.

Пътуващото издание на „София Филм Фест в Севлиево" се осъществява с подкрепата на Националния Филмов Център, веригата киносалони Europa Cinemas. „София Филм Фест в СЕВЛИЕВО” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, както и регионалните издания на СФФ – в над 20 града и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi