Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

14.09.2019

Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ ФЕСТИВАЛА НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО



Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ ФЕСТИВАЛА НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО
Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ ФЕСТИВАЛА НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО
Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ ФЕСТИВАЛА НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО
Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ ФЕСТИВАЛА НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО
Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ ФЕСТИВАЛА НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО
Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ ФЕСТИВАЛА НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО

Третият фестивал на историческото наследство стартира с шествие по основни улици на Севлиево, след което на площад “Свобода” се разрази битка за надмощие между варвари и римляни. Стълкновението завърши без кръвопролитие – хитрите прабългари успяха да се измъкнат от схватката с римските легионери и бе обявено примирие.

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и предводителят от сдружение „Дукс Антика“ Димитър Спасов запалиха фестивалния огън на Третия събор на историческото наследство, с което фестивалът беше открит.

„Благодаря на г-н Спасов, че нашите приятели от „Дукс Антика“ отново дойдоха в Севлиево за Третия фестивал на историческото наследство. Празникът ще се проведе на най-красивото място в България – край крепостните стени на средновековния град “Хоталич”. Това място е изпълнено с история, а сега вече е и един прекрасен парк на открито, който предразполага провеждането на подобни събития. Радвам се, че с всяка следваща година правим все повече такива събития на „Хоталич“. Чудесно е, че виждам традицията да оживява - севлиевската група се представя като един от най-старите свободни народи – този на траките“, коментира кметът при откриването фестивала.

„Надявам се, че в следващите два дни много семейства да се качат до крепостта „Хоталич“. Има осигурен безплатен транспорт и времето ще бъде с нас, за да се насладим на много интересни моменти, да срещнем любопитни исторически персонажи и историята да оживее пред очите ни”, завърши словото си д-р Иван Иванов.

От своя страна прабългаринът Спасов поиска от д-р Иванов да предаде пълната власт на Община Севлиево в ръцете на племената. Варварите обещаха да пазят територията като зеницата на окото си и да я върнат в пълната ѝ цялост в неделя вечер. Спасов представи и част от свободните народи за тазгодишния фестивал - специално от Румъния за празника е дошла група, представляваща местните татари, живели някога в земите на север от Дунав.

„Изключително съм благодарен на д-р Иванов, който за пореден път доказа, че е радетел за съхнанението на българската история и историческото ни наследство. Ние страшно много ценим такива хора, защото те се броят на пръстите на едната ми ръка“, заяви Димитър Спасов в приветствието си.

Първият ден от фестивала продължи с изпълнения на двете магически групи Freija и KsANа, които завладяха Севлиево с магнетичните си гласове и мистика. Музикантите показаха, че на една сцена могат да се преплитат топлите трели на музиката от нашия фолклор с мистичните скандинавски ритми.

В днешния ден лагерите вече са построени край стените на крепостта „Хоталич“ и всички присъстващи могат да се насладят на лагерните дейности, да влязат в работилници, да изпробват уменията си на стрелбищата или да се пазарят с търговците. Атракции и интерактивни модули са отворени за посетителите и вече тече регистрацията за лотарията.

Официалното откриване на програмата е в 11:00 часа, когато ще бъдат представени културите, етносите и периодите. Следва варварска битка и обявяване на олимпийско примирие. Ще бъдат обявени олимпийските дисциплини, в които всички желаещи ще могат да се запишат за участие.

Между 12:00 и 15:00 часа са дейностите по лагери и модули и обучение на деца – легионери. Първата част от лотарията ще се тегли в 15:00 часа. До 18:00 присъстващите ще станат свидетели на битка на детски легиони с варварите, варварска олимпиада, награждаване на победителите и конкурс “Мистър и мис варварин”. Разбира се, че ще има робски пазар и варварски игри на късмета. С голямата битка на варварите ще бъда поставен краят на първия фестивален ден.

От 10:00 часа в неделния ден посетителите на Варварския събор могат да се насладят на лагерните дейности, а всички атракции на събора ще бъдат готови да ги посрещнат. Час по-късно е откриването на програмата с представяне на култури, етноси и периоди. По пладне, в 12:00 часа ще бъде изтеглена и последната част от лотарията. Следват дейности по лагери и модули и закриване на фестивала в неделния следобед.

Очакваме ви на крепостта „Хоталич“ край Севлиево!






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi