Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

31.10.2019

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО СТАРТИРА НОВ ПРОЕКТ В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА



ОБЩИНА СЕВЛИЕВО СТАРТИРА НОВ ПРОЕКТ В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА
ОБЩИНА СЕВЛИЕВО СТАРТИРА НОВ ПРОЕКТ В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА
ОБЩИНА СЕВЛИЕВО СТАРТИРА НОВ ПРОЕКТ В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

Община Севлиево и Сдружение „Социална подкрепа и информация“ дадоха началото на дейностите по проект „Насърчаване на социалното включване на хора с увреждания в Община Севлиево“. Проектът е насочен към осигуряване на условия за социално включване на хора с увреждания и други уязвими групи от Община Севлиево, чрез разширяване на възможностите им за независим и самостоятелен живот, повишаване на мотивацията и подкрепа за участие в заетост.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициент е Сдружение „Социална подкрепа и информация“, като дейностите се изпълняват в партньорство с Община Севлиево.

Основната цел на проекта е да се осигурят условия за социално включване на хора с увреждания и други уязвими групи от Община Севлиево. Това ще се постигне чрез разширяване на възможностите за независим и самостоятелен живот, повишаване на мотивацията и подкрепа за участие в заетост. Очаква се да се подобрят знанията и уменията на хората с увреждания и да бъде създадена добра възможност за тяхната трудова реализация.

Благодарение на настоящата инициатива за тях ще бъде създадена мотивационна и психологическа подкрепа. С поредица от инициативи, се предвижда те да бъдат стимулирани, за да бъдат по-активни участници в обществото.

Дейностите по проекта включват на първо време идентифициране представителите на целевата група за включване в инициативи и обучения. Впоследствие на тази група ще бъде оказана мотивационна и психологическа подкрепа, според тяхната индивидуална потребност. Следващият етап предвижда различни обучения и придобиване на ключови компетентности, съгласно съвременните виждания за учене през целия живот.

Като резултат от проекта ще бъде създадена подкрепяща среда за 40 пълнолетни лица с увреждания и техните семейства в Община Севлиево. Ще бъдат подобрени  условията за развиване на жизнения им потенциал и ще се дадат възможности за социалната им интеграция. Ще се насърчи и социалното включване на тези хора, чрез провеждане и участие в инициативи в общността.

По проекта е предвидено да се проведат обучения за придобиване на ключови компетентности с цел по-добра социална интеграция, мотивация и включване в трудовата дейност. Така у хората ще се установят и работни навици, възможностите за работа в екип и други, които ще бъдат от полза на лицата с увреждания при намирането на работа. В крайна сметка всички тези дейности ще имат и положителен социален ефект за пазара на труда в Община Севлиево.

Безвъзмездната помощ по проекта е 100 %, а бюджетът е в размер на 198 184,00 лв. От тези средства 85% са европейско финансиране, а 15 % е от националния бюджет. Хората ще могат да участват в рамките на проекта напълно безплатно.

От това могат да се възползват пълнолетни лица с увреждания и членовете на техните семейства. Могат да се включат и семействата с деца в риск, включително с увреждания, както и възрастни хора в риск. Община Севлиево и Сдружение „Социална подкрепа и информация“ ще реализират проекта в следващата една година.

Преди две години Община Севлиево стартира проект за създаване на Дневен център за възрастни хора с увреждания "Добрина". Този проект също е съвместен между Община Севлиево и Сдружение „Социална подкрепа и информация“ като усилията му са насочени към разширяване и подобряването на качеството на социални услуги на територията на Общината. Благодарение на проекта хората с увреждания и техните семейства успяват да повишат мотивацията си за независим и самостоятелен начин на живот чрез поредица от разнообразни дейности. Една от тях също е насочена в подкрепа на възможностите на тези лица да се интегрират по-добре в пазара на труда в региона.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi