Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

17.12.2019

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ПРИЕХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА КМЕТА ДА НЯМА СЕЧ В САНИТАРНИТЕ ВОДОДАЙНИ ЗОНИ



ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ПРИЕХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА КМЕТА ДА НЯМА СЕЧ В САНИТАРНИТЕ ВОДОДАЙНИ ЗОНИ
 
Боян Ботев, Светлана Георгиева и Владимир Тодоров от “Граждани за Севлиево” се въздържаха
 
„Съгласно одобрения лесоустройствен проект на община Севлиево, предлагам да отпаднат 12 територии, предложени за сеч, тъй като се намират във втория пояс на санитарно-охранителната зона”, обърна се към съветниците кметът д-р Иван Иванов. В тези 12 обекта по лесоустройствен проект, са предвидени сечи между 15 и 30%. Предвидени са и мероприятия по залесяване, които скоро ще бъдат оповестени публично, коментира още той и беше категоричен, че “няма нито един гол баир, който да е общинска собственост”. Предложението бе подкрепено от общинските съветници и с това на практика се ограничи сечта във вододайните зони. 
 
"Сечта в общинските гори е 5% от общата”, коментира Недко Георгиев и призова да се ограничи сечта и в държавните, и в частниге гори”. Общинските съветници от “Граждани за Севлиево” Боян Ботев, Светлана Георгиева и Владимир Тодоров се въздържаха.
 
С 29 гласа „За“ съветниците утвърдиха цени на дървесината за ползване от физически лица, които не са търговци и само за лична употреба. Стойностите ще служат и при определяне на начална тръжна цена при предстояща продажба на дървесина на корен при търгове с явно наддаване.
 
Беше прието и предложението Община Севлиево да предостави безвъзмездно спортни обекти от общинската инфраструктура за определено време - ангажимент, който кметът д-р Иван Иванов пое по време на предизборната си кампания. Обектите са нужни за развиване на дейността на спортните клубове в Община Севлиево. На територията на Общината се намират множество действащи спортни обекти, чиято цел е да служат за трайно задоволяване на потребностите в областта на физическото възпитание и спорта. Лицата, желаещи да използват безвъзмездно спортните обекти за извършване на колективен спорт, вече са подали необходимите документи пред експертната комисия, назначена от кмета.
 
Предложението Община Севлиево да предостави за управление на ВиК Габрово реконструирания довеждащ водопровод от ПСПВ „Стоките“ и Източен водопроводен клон също бе прието единодушно.
 
Съветниците одобриха още годишната план-сметка за определяне на разходите по сметосъбиране и сметоизвозване, както и за обезвреждането на битовите отпадъци и за поддръжката и чистотата на териториите за обществено ползване. Гласувано бе актуализиране с 10% в разходната ѝ част, заради увеличения размер на минималната работна заплата и на отчисленията за депониране на отпадъци. В тези средства се включват и поддръжката на депата за битови отпадъци, почистването на уличните платна, тротоарите, парковете и алеите в населените места на общината. Част от сумата отива за подновяване на съдовете за съхранение на битови отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за третирането им, за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за отпадъци и др.
 
„Тези мерки се налагат, за да обезпечим дейността по сметоизвозване, депониране и т.н., включително площадките за компостиране и депониране, както и дейностите по чистотата на обществените територии. Увеличението не е извън размера на актуализацията на заплатите с 10%“, категоричен беше кметът и допълни, че с тези средства ще могат да бъдат подменени контейнери, които са амортизирани, като целта е подобряване на услугата. Той подчерта, че досега общината не е имала проблеми със сметосъбиращата фирма. „В летния период в селата на юг от града в планинската част има повече туристи и съответно - повече отпадъци. Тогава има сигнали за препълнени контейнери, но качеството зависи и от сигналите на гражданите и ефективния контрол”, категоричен беше той и призова жителите на общината за активна връзка с администрацията, за да “реагираме с конкретни искания към изпълнителя след всеки ваш сигнал“. По думите му “след една година може да се обсъжда намаляване на отчисленията с до 50%”, ако успеем да изпълним нормите, заложени в Закона за управление на отпадъците. 
 
На днеешното заседание бе взето и решение да се открие процедура за попълване списъка на кандидатите за съдебни заседатели за районен съд – Севлиево с мандат 2020 – 2023 г., както и създаването на временна комисия за изготвяне на предложения за съдебни заседатели. Беше дискутирана и темата за изграждане на още легнали полицаи на територията на цялата община, за което вече са предприети съответните мерки от страна на общинската администрация.
 
Бяха приети и предложенията за отдаване на помещение под наем в село Душево, както и на продажба на поземлен имот в село Сенник. 
 
По въпроса за предоставяне на земи от общински поземлен фонд на Общинска служба „Земеделие” – Севлиево, всички бяха единодушни и го приеха с 29 гласа „За“. Общинските съветници се съгласиха и за предоставяне на имоти - полски пътища, попадащи в масиви за ползване на съответните ползватели на стопанската 2019/2020 г. Обсъден беше редът, по който се отдават на арендатори полските пътища за ползване, като според чл. 37 от Закона за собствеността и ползване на земеделските земи кметът може да издаде заповед след решение на общинския съвет по предложение на директора на Областна дирекция “Земеделие”. Всички такива пътища бяха предложени и гласувани от общинския съвет.





« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi