Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

16.01.2020

РЕКОРДЕН БЮДЖЕТ ЗА 2020 ГОДИНА МИНА НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В СЕВЛИЕВО 



РЕКОРДЕН БЮДЖЕТ ЗА 2020 ГОДИНА МИНА НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В СЕВЛИЕВО 

Приоритет тази година са образованието, здравеопазването, социалните грижи, културата и спортът

При пълна зала кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и зам.-кметът по финансите Калина Георгиева представиха проекта на бюджета за 2020 г., който отново е рекорден, а разходните показатели са съобразени с регламентираното увеличение на минималната работна заплата на 610 лв. 

Общият обем на планираните разходи възлиза на 35 600 000 лв., като 53% от тях са предвидени за разходите в делегирани от държавата дейности и 47% в местни дейности.

Рамката тази година е премодулирана и като приоритети са изведени финансово-икономическа стабилност на общината и прозрачната финансова политика като условие за: осигуряването на оптимални условия за отглеждане и обучение на подрастващите, достъпно и качествено образование за всички; създаване на условия за устойчиво социално – икономическо развитие; подобряване състоянието на пътната, ВиК и спортната инфраструктури в града и селата; подпомагане дейността на спортните клубове и активно включване на младежите в дейности, които ще подпомогнат личностното им израстване. Сред приоритетите са реализирането на дейности в изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за подобряване качеството на живот на възрастните хора и хората с увреждания, а също и популяризирането на туристическите обекти чрез провеждане на национални културни събития на територията на общината, за утвърждаването й като привлекателна дестинация.

Тази година Община Севлиево ще получи 2 292 100 лв. повече субсидии, което ще гарантира обезпечаването на разходите в държавни и местни дейности. Бюджетът за образование е завишен с 1 505 100 лв., за отбрана и сигурност - с 43 300 лв., за социални грижи - с 415 800 лв., за култура - с 65 500, а за здравеопазване - със 71 700 лв. Със 76 000 лв. се увеличават средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища. Целевата субсидия за капиталови разходи е завишена спрямо предходната година със 170 100 лв. и е в размер на 1 814 800 лв., като ще бъде заделен и резерв от 655 800 лв. за неотложни текущи ремонти на общински пътища и улична мрежа. За ритмичното изпълнение на проектите по европейски програми ще бъде изтеглен овърдрафт от 1 600 000 лв. и ще бъде осигурено финансиране от фонд ФЛАГ - до момента на верифициране на проектите от управляващия орган. Приходите от данъци са 3 306 000 лв. А капиталовата програма е почти 13 000 000 лв. 

„Основните параметри на бюджетната рамка показват реалистичност и добро изпълнение”, коментира зам.-кметът по финансите Калина Георгиева. По думите й „със средствата, планирани в местни дейности, ще бъде гарантирано новото ниво на минималната работна заплата. Последователни сме и в капиталовата си програма. Предвидени са средства за ремонти на сгради на кметства и кметски наместничества, сгради на читалища в града и по селата, както и за ремонти на сгради на стадионите в няколко кметства. С целева субсидия за капиталови разходи ще бъдат извършени ремонти на детски площадки в градските детски и в парк „Казармите”, както и пътища, тротоари и сгради. С предвидения резерв ще бъдат извършени текущи ремонти на общински пътища и улична мрежа. В края на миналата година с Постановление на Министерски съвет получихме допълнително 3 691 000 хил. лв. за ремонти на улици в град Севлиево и 100 000 лв. за ремонт на уличната мрежа в село Агатово“. С най-голям относителен дял от централен бюджет са финансирани образованието (64%) и социалните грижи (16%). “В местни дейности отново сме предвидили средства за превантивни дейности на язовирите, за транспортни разходи за доставка на хляб и основни хранителни продукти в планинските и малките селища, за нова специализирана машина за измиване на улиците на територията на града - със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците”, коментира още Георгиева. 

Осигуряването на оптимални условия за отглеждане и обучение на подрастващите е основен приоритет при разпределението на бюджетния ресурс тази година - 1 248 000 лв. ще бъдат предоставени от местни приходи за финансиране издръжката на детските заведения и училищата. Осигурено е дофинансиране на три от училищата на територията на общината, както и на детската кухня. Обхватът на деца и младежи в извънкласни занимания по интереси, доброволчески дейности и инициативи, ЦПЛР - Детски комплекс “Йовко Йовков” и МЦ - Севлиево се обезпечават със 120 000 лв. 

При бюджетен ресурс от 814 хил. лв. за здравеопазване, в местни дейности са разчетени 248 хил. лв., като с 63 000 лв. от тях се гарантира нормалното функциониране на „Детска кухня”. 150 000 лв. са предвидени за МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ - за покриване на недофинансирани и нефинансирани дейности на лечебното заведение. Запазено е нивото на средствата, осигурени за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Почти два пъти са увеличени средствата за регионалния хоспис в Дряново за подпомагане на настанените болни жители от общината. 

По отношение на социалните дейности приоритет ще бъде реализирането на дейности в изпълнение на националната стратегия за дългосрочна грижа за подобряване качеството на живот на възрастните хора и хората с увреждания. В поименния списък за капиталови разходи е заложен ресурс за продължаване на дейностите, свързани с пребазиране на Дома за стари хора в Стоките. Над 550 000 лв. е местното финансиране за услуги, свързани с грижа за възрастните хора - пенсионерските клубове на територията на цялата община и Домашен социален патронаж. Повече от 3 300 000 лв. е финансовият ресурс за делигирани от държавата дейности за всички социални услуги, предлагани в община Севлиево.

Субсидията за култура е 907 000 лв., а от местни приходи са заделени 1 880 000 лв. Над 70 000 лв. са предвидени за организиране на ученически игри и спортно–туристически изяви. За подпомагане дейността на спортните клубове на територията на общината са предвидени субсидии в размер на 222 500 лв., като от тази година спортните клубове ще ползват безплатно и базите на територията на общината.

Кметът д-р Иван Иванов запозна обществеността с изпълнените проекти и даде подробна информация за тези, по които предстои да се работи през 2020 г. 

Сред успешно приключилите са: „Прилагане на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците в общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, включително изграждане на необходимата техническа инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните био-отпадъци", „Реконструкция, ремонт и закупуване на оборудване и обзавеждане на Основно училище „Васил Левски“ - с. Шумата, община Севлиево“; „Създаване на социално предприятие за озеленяване и благоустройство в Община Севлиево“; Увеличаване капацитета на БПС-Севлиево чрез инфилтрационно подхранване на водовземните тела на шахтовите кладенци с вода от НС „Видима” (яз. „Ряховски ливади”). Системи и съоръженията за изкуствено подхранване на подземните води”; „Инженеринг – проектиране и изграждане на спортна площадка в град Севлиево“. 

В процес на изпълнение: „Реконструкция и рехабилитация на път GAB1169/III-404, Севлиево - Крушево – Младен – яз. „Ал. Стамболийски” – 18.8 км”; „Изграждане на мултифункционално спортно игрище в ОУ „Христо Ботев“, УПИ – VII, кв.76, гр. Севлиево“; „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Община Севлиево”; „Рехабилитация и реконструкция на улици в град Севлиево“, който включва „Цар Симеон”, улиците „Росица" и „Стара Планина”, в това число и  тротоари; „Основен ремонт, реконструкция и закупуване на обзавеждане на ДГ "Мечо Пух" - село Петко Славейков - база за изнесено обучение в с. Душево, УПИ VII, кв.27, и база за изнесено обучение в село Градница УПИ V кв.5 община Севлиево“; „Равен шанс за всички“; „Предоставяне на топъл обяд за нуждаещите се в община Севлиево“; „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Севлиево“; „Кухненско оборудване на Дом за стари хора в село Добромирка, община Севлиево”; „Открито и отговорно управление на общинска администрация Севлиево, в партньорство с гражданите и бизнеса“; „Насърчаване на социалното включване на хора с увреждания в община Севлиево“. 

В процес на одобрение са: „Реконструкция на довеждащ водопровод до ПСПВ „Стоките” и Източен водопроводен клон за питейна вода”. „Източен водопроводен клон " – част от етап 2018”; „Реконструкция на улични водопроводи от вътрешна водопроводна мрежа на град Севлиево“; „Ремонт на съществуваща сграда на стадион в град Севлиево“; „Пресечни точки на култура и изкуство - среща в Севлиево “; „Развитие на туристическите атракции чрез ревитализация на археологичен парк „Антична и средновековна крепост „Хоталич“ – визуализация на археологически обекти, изграждане на информационен център с интерактивен музей на открито и закрито“.

Общинските съветници и гражданите, които присъстваха на общественото обсъждане, поздравиха кмета и екипа му за добрата бюджетна рамка, а те от своя страна се ангажираха да поставят на дебат в общинския съвет направените от тях предложения.                                         

 

 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi