Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

07.02.2020

Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА: СЕВЛИЕВСКАТА БОЛНИЦА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДАВАНА ЗА ПРИМЕР И ОСТАНАЛИТЕ ДА СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ПОДОБЕН МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ



Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА: СЕВЛИЕВСКАТА БОЛНИЦА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДАВАНА ЗА ПРИМЕР И ОСТАНАЛИТЕ ДА СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ПОДОБЕН МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ

Разпалена дискусия предизвика кръглата маса на тема "Общинското здравеопазване", оргазирана по повод 140-годишнината на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“

 

Под патронажа на председателя на Комисията по здравеопазването към 44-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова се проведе кръгла маса на тема „Общинското здравеопазване – минало, настояще и бъдеще“ в Севлиево. Поводът е 140-годишнината на най-старото лечебно заведение в града МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Кръглата маса откри кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, а участие взеха д-р Даниела Дариткова, директорът на болницата д-р Пламен Цеков, Борислав Борисов от парламентарната комисия по здравеопазване, народните представители Иглика Иванова - Събева и Николай Сираков, зам.-кметовете на Община Севлиево, директори на лечебни заведения и здравни институции, представители на бизнеса, общественици и експерти.

„Смело мога да заявя, че въпреки трудните икономически и политически условия през годините, общинската болница в Севлиево е конкурента на пазара и предлага адекватни услуги“, обърна се към присъстващите в залата д-р Иван Иванов при откриването на дискусията. Той припомни, че с решение на Общинския съвет за отпускане на заем, през 2013 година болницата в града е спасена от фалит, а условията на труд на медицинския персонал – значително подобрени. „Продължаваме с тези дейност и ежегодно общината отделя от бюджета си по около 160 хил. лв. и нашата болница е единствената в България, в която пациентите не доплащат нищо“, каза още кметът и допълни, че лечебното заведение изпълнява социална функция като показва как местната власт, заедно с работещите в болницата и бизнеса, правят възможно функционирането й на пълни обороти. „Надявам се, че след като успяхме да ремонтираме ожтделенията и да подобрим състоянието на легловата база, в следващите години ще успеем да подобрим и апаратурата с по-съвременна и, разбира се, да привличаме добри специалисти, които да са в полза на нашите граждани“, продължи той.

Преди да започне същинската част на дискусията към присъстващите в залата се обърна и д-р Дариткова, която благодари на ръководството на общината и на болницата за поканата. „Нивото на болничната грижа в Община Севлиево и това, което виждам като предлагане на съвременни медицински услуги наистина заслужава адмирации, защото осъзнавам колко трудно се справят общинските болници на фона на една конкурента среда, каквато е тази на болничното здравеопазване“, заяви д-р Дариткова и подчерта, че „сигурността на гражданите се дава именно от близкото разположение на едно работещо лечебно заведение“. Тя беше категорична, че за да функционира успешно една общинска болница, от изключителна важност е управлението на болницата, общинското ръководство, общинският съвет и общинският кмет да работят заедно в подкрепа на лечебното заведение. „Виждам, че тук се случва именно това и мога да дам тази болница за пример, а добрите примери трябва да бъдат популяризирани, за да имат стимул другите да се стремят към добър модел на управление“, каза още тя.

Пред присъстващите в залата директорът на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ д-р Пламен Цеков разказа интересната история на най-старото лечебно заведение в Севлиево от създаването му до наши дни. То носи името на д-р Стойчо Христов, който се завръща в Севлиево през 1870 г., след като завършва медицина в Букурещ. Тогава той е назначен от турските власти за градски лекар, но освен с медицина, се е занимавал и с революционна дейност. Емигрира в Румъния пет години по-късно, но болницата продължава да носи неговото име и до днес.

Своята 140-годишнина болницата посреща с ремонтирани и изцяло обновени отделения (хирургично, терапевтично и детско), болнична аптека и част от операционните зали. Извършени са частични ремонти в инфекциозно и акушеро-гинекологично отделения, а през 2016 г. е разкрита и Хемодиализа.

„Това нямаше да е възможно без съдействието на общината, бизнеса и гражданите на Севлиево“, подчерта д-р Цеков. Усилията на персонала на болницата са насочени към подобряване на здравните услуги.

Активно участие в дискусията взеха много от присъстващите лекари, които заедно с д-р Дариткова и д-р Цеков коментираха медицинските стандарти, финансирането, нормативната уредба, проблемът с кадрите в болниците, медицинските грешки и други належащи проблеми в сектора.

Д-р Радко Велков от Сдружението на общинските болници беше категоричен, че на няколко основни проблема трябва да бъде намерено решение в най-кратки срокове. „Първо трябва да бъде определено демографското развитие и да бъде решен социалният проблем с обезлюдяването в малките общини, където хората също имат нужда от медицинска помощ. На второ място трябва да намерим отговор на въпроса от къде да вземем добре подготвени кадри, които да бъдат стимулирани да се връщат в по-малките общини. И трето – Народното събрание взе редица решения за това какво да се направи за общинското здравеопазване, но все още има неясноти, които тепърва заедно ще трябва да изчистим“, каза той и припомни, че през 2005 г. Сдружението на общинските болници е създадено именно, за да насочи вниманието към проблемите на тези болници. 

Дебатът в залата се концентрира около клиничните пътеки, които са в основата на финансовия поток на общинските болници. Д-р Цеков апелира за приоритизиране в системата, за да се нормализират разходите и да се избегнат дефицитите в резултат на текущия лечебен процес. “Съвършенството е недостижимо в рамките на един човешки живот, но ние трябва да се стремим към него, защото от това зависи животът на хората“, заяви той.

Своето мнение в рамките на дискусията изказа и д-р Красимира Ковачка – директор на болницата в град Самоков, която подчерта, че проблемите на общинските болници се разрешават, но става много бавно. „Първо – силно ни измъчват медицинските стандарти. На второ място е проблемът с лимитите и на трето място е кадровото обезпечаване“ коментира тя.

Всеобщ се оказа проблемът с привличането на специалисти, което, за съжаление, не изненада присъстващите в залата. Директорът на болницата във Велики Преслав сподели, че и при него се наблюдава същият проблем. „Става все по-трудно с намирането на персонал, а средната възраст на работещите в нашата болница в момента е 66 години“, оплака се той.

В заключение д-р Цеков обобщи, че бъдещето на общинското здравеопазване е в ръцете на общините и сътрудничеството между управата на болницата и местната власт е от изключителна важност. „Апелирам за създаването на генерална стратегия към общинските администрации с 10-годишна визия за обезпечаване на лечебните заведения с подготвени кадри“, завърши дискусията той.

В края на срещата председателят на Комисията по здравеопазване д-р Дариткова подари икона на болницата с думите: „Медицината е изкуство - пожелавам ви да постигнете съвършенството, към което се стремите!”.

 

 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi