Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

12.03.2020

В областите Габрово и Плевен учебните занятия в училища, университети и детски градини се преустановяват до 15 март, както и посещенията в детски градини и ясли.



В областите Габрово и Плевен учебните занятия в училища, университети и детски градини се преустановяват до 15 март, както и посещенията в детски градини и ясли.

 

Още по-строги мерки за ограничаване на коронавируса се предприемат в училищата, детските градини и другите институции на училищното и предучилищното образование. Това става ясно от заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Със заповедта се разпорежда подовете и повърхностите в помещенията да се дезинфекцират най-малко два пъти на смяна, а коридорите и санитарните помещения – след всяко междучасие.

В училищата и детските градини трябва да бъдат осигурени дезинфектанти за всяка класна стая или помещение. Педагозите се задължават да напомнят във всеки учебен час или възникнала ситуация за по-често миене на ръцете, да не се разменят храни и напитки между децата, да се използват индивидуални учебни пособия и др.

В заповедта се набляга на задължението на директорите на институциите за информиране на родителите - те трябва да знаят, че болни деца не трябва да идват на училище и да присъстват в учебните часове и занимания. При възникнали неразположения у деца, същите ще бъдат настанявани в медицинския кабинет, или друго подходящо за целта помещение, а родителите ще бъдат уведомени, за да ги вземат от образователната институция.

В същото време от издадена днес заповед на министъра на здравеопазването става ясно, че болничните заведения, в които има изолиран случай на коронавирус, трябва да въведат карантинен режим на работа, който да ограничи посещенията на външни лица, свижданията и др. За 14-дневен период в тези заведения ще се спре изписването и приема на пациенти, като ще се въведат още по-засилени дезинфекционни мерки.

Директорите на регионалните здравни инспекции могат да разпоредят спиране на учебната дейност в училища и детските градини, съобразно данните за обстановката в съответната област. Със заповедта се забранява посещение на часове от деца, ученици и персонал с изразени прояви на заразни заболявания. Забраняват се посещенията на т. нар. бели и зелени екскурзии, а също и свижданията в домове за деца и възрастни хора.

Съгласно заповедта, при културните и масовите събития трябва да осигури дистанция от най-малко от 1 метър между присъстващите. В кина, театри и други закрити помещения присъстващите трябва да се поставят през едно място, а дезинфекцията ще се осъществява след всяка прожекция или представление.

Спортните мероприятия на закрито се забраняват, а тези, които са на открито, ще се провеждат без публика, при невъзможност да бъдат отложени.

В областите, в които не са регистрирани случаи на коронавирус, трябва да се провеждат засилени противоепидемични мерки, в това число филтър, дезинфекция, проветряване, както и интструкции за спазване на лична хигиена. В администрациите, институциите, училища, детски градини, социални домове няма да се допускат лица с прояви на остри заразни заболявания.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi