Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

04.05.2020

ОТВАРЯТ ЗАВЕДЕНИЯТА НА ОТКРИТО И ПЛУВНИТЕ БАСЕЙНИ, ВЪЗОБНОВЯВАТ СЕ ШОФЬОРСКИТЕ КУРСОВЕ



ОТВАРЯТ ЗАВЕДЕНИЯТА НА ОТКРИТО И ПЛУВНИТЕ БАСЕЙНИ, ВЪЗОБНОВЯВАТ СЕ ШОФЬОРСКИТЕ КУРСОВЕ
ОТВАРЯТ ЗАВЕДЕНИЯТА НА ОТКРИТО И ПЛУВНИТЕ БАСЕЙНИ, ВЪЗОБНОВЯВАТ СЕ ШОФЬОРСКИТЕ КУРСОВЕ
ОТВАРЯТ ЗАВЕДЕНИЯТА НА ОТКРИТО И ПЛУВНИТЕ БАСЕЙНИ, ВЪЗОБНОВЯВАТ СЕ ШОФЬОРСКИТЕ КУРСОВЕ

 

 

Със заповед на министъра на здравеопазването са отменени част от противоепидемичните мерки

 

От днес отпадат част от противоепидемичните мерки, наложени заради разпространението на коронавирус у нас. Със Заповед № РД-01-249/03.05.2020 г. на министъра на здравеопазването се разрешава на заведения с тераси и градини да възобновят своята дейност. Възобновява се и провеждането на шофьорски курсове, и на теоретичното обучение. Заповедта на здравния министър допуска и практикуване на индивидуални спортове на открито, както и посещението на самостоятелни плувни комплекси и басейни.

За да възобновят дейността си, всички желаещи в тези области, трябва да покрият критерии за безопасност, които са ясно определени в Заповедта на министъра. При заведенията на открито – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, трябва да се подсигури разполагане на масите на не по-малко от 2,5 м. между тях и не повече от 4-ма човека на маса или едно семейство. И още – обслужващият персонал трябва да бъде с маски, а повърхностите на масите и столовете да се почистват след всеки клиент. За безопасността на хората се изисква също диспенсъри с дезинфектант да бъдат поставени на видни места. До 5 май желаещите да възобновят дейността си трябва да отговорят на изискванията и да бъдат проверени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Регионална здравна инспекция (РЗИ) и от 6 май (сряда) одобрените обекти ще могат да отворят врати. 

Всички учебни центрове, които планират да възстановят дейността си, са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице, дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Желаещите да упражняват индивидуални спортове на открито пък е важно да знаят, че трябва да спазват дистанция от най-малко 2,5 м по между си. Отварянето на плувните басейни ще бъде възможно при спазване на редица противоепидемични мерки. Трябва да се провежда задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура, а лицата с повишена телесна температура няма да се допускат. Домакините на съоръженията са длъжни да осигурят условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влязат. Обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л. Не по-малко важно е тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко през един час. В Заповедта на министъра е посочено още, че трябва да се осигурят диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите. Задължително е и ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици. След всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.) те трябва да се дезинфекцират. Трябва да се  създаде организация за недопускане струпването на много хора едновременно в общите помещения (съблекални и тоалетни). Разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните трябва да бъде най-малко 4 метра, а когато единият чадър се ползва от повече от двама членове на едно семейство - минимум 8 метра; един чадър да се ползва от не повече от две лица. Забранена остава работата на водни атракциони, включително и такива за деца.

 

Очаква се на 6 май да бъде издадена заповед, с която се премахват КПП-та за влизане и излизане от областните градове.

 

 

 



 zapoved-rd-01-249-03-05-2020 Дата на качване: 04.05.2020





« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi