Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

05.05.2020

ОТВАРЯТ ПЕТЪЧНИЯ ПАЗАР НА ПАНАИРНАТА ПЛОЩАДКА В СЕВЛИЕВО, "ХОТАЛИЧ" ОСТАВА ЗАТВОРЕН 



ОТВАРЯТ ПЕТЪЧНИЯ ПАЗАР НА ПАНАИРНАТА ПЛОЩАДКА В СЕВЛИЕВО, "ХОТАЛИЧ" ОСТАВА ЗАТВОРЕН 

 

 Община Севлиево разхлабва ограниченията, наложени заради разпространението на коронавирус

На заседанието на Общинския кризисен щаб вчера в Севлиево, бяха обсъдени мерките и организацията на контролните дейности, които следва да се предприемат в изпълнение на новите заповеди на министъра на здравеопазването и бе уточнен алгоритъмът за взаимодействие между институциите при решаване на различни казуси, свързани с отпадане на някои от ограниченията и същевременното прилагане на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавирус. 

Служителите на РУ-Севлиево и Общински инспекторат ще извършват ежедневен контрол за спазване на противоепидемичните мерки от гражданите, съгласно Заповед №РД-01-247 от 01.05.2020 г., с която се отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места се посочва, че лицата, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки и др.) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица трябва да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата. 

Бяха разгледани и мерките, които следва да се приложат в изпълнение на  заповедта на министъра на здравеопазването, с която се дава възможност за посещения на гражданите в национални паркове, природни паркове и други обособени места с паркова среда извън населените места, при стриктно спазване на досегашните противоепидемични мерки. Хижите в района на общината не работят, с което не се създава предпоставка за посещаване от граждани при разходки из планината. Единодушно е становището на членовете на щаба, че за община Севлиево на този етап следва да остане в сила досегашната организация, въведена със заповед на кмета и позволяваща достъп на гражданите до двата парка в определен часови диапазон и по обособени маршрути.

 Във връзка със заповедта на здравния министър, с която се разрешава възобновяването на дейността на заведения с тераси на открито, центровете за шофьорски курсове, практикуването на индивидуални спортове на открито и посещението на самостоятелни плувни комплекси и басейни, представителите в щаба на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и  Районната здравна инспекция (РЗИ) уточниха, че в момента се подготвят указания и в следващите дни ще бъдат обходени всички обекти, заявили желание и отговарящи на условията за възобновяване на дейността при спазване на всички изисквания за дистанция, използване на предпазни средства и дезинфектанти от персонал и граждани.

Ще бъде изготвен списък с обектите, отговарящи на критериите за безопасност, който ще се предостави на РУ-Севлиево и на Общински инспекторат за осъществяване на контролните им функции - както по отношение спазване на противоепидемичните мерки в работещите обекти, така и за предотвратяването на нерегламентирано отваряне на заведения без разрешение от ОДБХ и РЗИ.

 

Ще бъде изискана информация от ДАИ за Учебните центрове в общината, които възнамеряват да възстановят дейността си и ще бъдат извършване активни проверки дали осигуряват спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице, дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

 Щабът реши да отвори няколко обекта за спортуващите - тенис кортовете, лекоатлетическата писта на стадиона, мотополигона и велоалеята, която и в момента е част от маршрута за разходки на гражданите. Спортовете, посочени в министерската заповед, са лека атлетика, колоездене, тенис - при спазване на дистанция от най-малко 2,5 м между спортуващите. Съществуващите фитнес и спортни площадки на открито остават затворени към момента. На този етап в Севлиево няма да бъдат отворени басейните в общината. На лицата, отговарящи за разрешените спортни обекти, ще се възложат организационно-контролни функции за времето, през което обектите ще се ползват от гражданите, при спазване на противоепидемичните мерки. 

Възстановява се петъчният пазар, на който производители на земеделска продукция да предлагат стоката си директно на потребителите, съгласно заповедта на кмета от 13 март 2020 г., с ограничен достъп за външни търговци. „Общински пазари - Севлиево“ ЕООД ще възобнови организирането и провеждането на пазарния ден, като осигури достъп на производители за времето от 8:00 часа до 14:00 часа. Разстоянията между щандовете ще бъдат по-големи, посетителите и търговците задължително трябва да са с лични предпазни средства и да спазват дистанция.

В сила остава досегашната организация, въведена със заповед на кмета и позволяваща достъп на гражданите до двата парка в определен часови диапазон и по обособени за целта маршрути. Средновековният град и крепост "Хоталич" остава затворен за посетители. 

Служители на Общински инспекторат и РУ - Севлиево ще организират и реализират охранителните мерки, и ще продължат с ежедневния  контрол по спазване на противоепидемичните мерки от гражданите.

 Общинският кризисен щаб призовава гражданите да спазват стриктно всички мерки, да бъдат отговорни към своето здраве и към здравето на останалите. 

 

 



 ЗАПОВЕД НА КМЕТА НА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ОТ 5.05 Дата на качване: 05.05.2020





« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi