Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

21.01.2021

РЕКОРДЕН БЮДЖЕТ ОТ НАД 54 МЛН. ЛВ. МИНА НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В СЕВЛИЕВО



РЕКОРДЕН БЮДЖЕТ ОТ НАД 54 МЛН. ЛВ. МИНА НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В СЕВЛИЕВО

Общината запазва финансова стабилност и разгръща нови приоритетни дейности  

 

 

С бюджета си през 2021 г. Община Севлиево ще изпълнява няколко важни приоритета, сред които запазване на финансово-икономическа стабилност и прозрачна финансова политика; осигуряване на условия за устойчиво социално – икономическо развитие и за отглеждане, и обучение на подрастващите, достъпно и качествено образование за всички; подобряване състоянието на инфраструктурата, благоустрояване на населените места; подобряване състоянието на ВиК инфраструктурата в общината; подобряване на спортната инфраструктура и подпомагане дейността на спортните клубове; активно включване на децата и младежите в дейности, подпомагащи личностното им израстване; подобряване качеството на живот на хората чрез развитие на системата за социални услуги; развитие на общинското, детското и ученическото здравеопазване. 

 

Приоритетите бяха очертани по време на общественото обсъждане на бюджета за 2021, който е рекорден за община Севлиево - над 54 000 000  лв.

 

Общината ще получи 3 722 200 лв. повече, спрямо 2020 г. под формата на субсидии от Централен бюджет, което ще гарантира обезпечаването на необходимите разходи в държавни и местни дейности. Завишено е финансирането за „Образование“ с 1 535 100 лв., за „Отбрана и сигурност“ с 24 700 лв., за "Социални грижи“ с 1 155 800 лв., за „Култура“ със 73 100, за „Здравеопазване“ със 113 800 лв. и за „Общинска администрация“ с 545 200 лв. Увеличени са средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища с 50 500 лв. Целевата субсидия за капиталови разходи е завишена спрямо предходната година с 224 000 и е в размер на 2 038 800 лв., като не са регламентирани ограничения, за разпределението й от Общински съвет. 

 

Разчетените стойности на данъчните приходи за 2021 г. възлизат на обща стойност от 3 623 000 лв. С най-голям относителен дял в размер на 47% са приходите от данък върху превозните средства, следван от данък върху недвижимите имоти - 36%. “Основните параметри на бюджетната рамка показват амбициозност, разум и добро изпълнение. За община като нашата бюджет в обем от 54 млн. лв. е изключително голям. Ръстът се дължи на големия преходен остатък формиран през 2020 г. В края на миналата година получихме допълнително близо 15 000 000 лв. целеви средства за подобряване на водоснабдяването, за ремонт на улици в град Севлиево и за изграждане на велосипедна алея”, коментира зам.-кметът по финансите Калина Георгиева. 

 

Общият обем на планираните разходи възлиза на 54 110 000 лв.., като 43% от тях са предвидени за разходи в делегирани от държавата дейности, а 57% - в местни дейности. За покриване на част от извършените транспортни разходи за доставка на хляб и основни хранителни продукти в планинските и малки селища с население до 500 жители всяка година се предоставят средства от Министерство на финансите, които са крайно недостатъчни. За да се гарантира доброто обслужване на населението в тези райони и да не се затварят магазини, от местни приходи общината заделя допълнителен финансов ресурс в размер на 5 000 лв.

 

Почти 1 млн. лв. ще бъде предоставен от местни приходи за издръжката на детските заведения и училищата на територията на общината. Осигурено е дофинансиране на две от училищата на територията на общината, както и на детската кухня. Обхватът на деца и младежи в извънкласни занимания по интереси, доброволчески дейности и инициативи също се обезпечава с финансиране от общинския бюджет.

 

Над 1 млн. лв. са осигурени за здравеопазване, за местни дейности са разчетени 386 000 лв., като с 61 хил. лв. от тях се гарантира нормалното функциониране на детската кухня. И през 2021 г. са предвидени 150 000 лв. за МБАЛ “Д-р Стойчо Христов“ - за покриване на недофинансирани и нефинансирани дейности на лечебното заведение като: лечението на здравно неосигурени пациенти; на освободени от потребителски такси по заболявания, комунално-битови разходи, свързани с дейността на ТЕЛК, както и разходи, свързани с дейността на ЦСМП - Севлиево. Осигурени са и средства от целеви капиталови разходи за ремонт на покрива на лечебното заведение.

 

Запазено е нивото на средствата в размер на 20 000 лв. за финансово подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми и е увеличено финансирането в размер на 40 000 лв. на регионалния хоспис в Дряново за подпомагане на настанените болни жители от общината.

 

Приоритет ще бъде реализирането на дейности в изпълнение на националната стратегия за дългосрочна грижа за подобряване качеството на живот на възрастните хора и на хората с увреждания. Над 690 000 лв. е местното финансиране за услуги, свързани с тези социални дейности. Повече от 4 550 000 лв. е финансовият ресурс за ДДД за всички социални услуги, предлагани в община Севлиево.

 

Всички второстепенни разпоредители с бюджетни средства в сферата на културата ще разполагат с достатъчен ресурс за обезпечаване на дейностите и услугите, които предлагат на гражданите. Над 40 000 лв. са предвидени за организиране на ученически игри и спортно–туристически изяви. За подпомагане дейността на спортните клубове на територията на общината са предвидени субсидии в размер на 222 500 лв. 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi