Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

26.02.2021

БЕЗ ТАКСИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ЗА 5 И 6-ГОДИШНИТЕ



БЕЗ ТАКСИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ЗА 5 И 6-ГОДИШНИТЕ
Общината освободи и столетниците от такси за  "Домашен социален патронаж" 
Това стана възможно, след като Общинският съвет прие допълнение и изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Севлиево.
 

С Решение на Министерски съвет се осигури подпомагане заплащането на таксите за детски градини в размер на 174 лв. годишно, които държавата предоставят на съответния първостепенен разпоредител. Благодарение на това децата в подготвителните групи се освобождават от такси за посещение в детска градина в рамките на училищното време. Когато времето е неучебно (през лятото) таксите при целодневно посещение ще бъдат 2,30 лв. на ден, а при полудневно посещение - 0,90 ст.

"Тази дълго чакана социална мярка вече е факт и е предпоставка всички деца да посещават детската градина", коментира кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов. 

Втората промяна, регламентирана с днешните допълнения и изменения, е насочена към столетниците на територията на община Севлиево - те се освобождават от такса при ползване на "Домашен социален патронаж". В момента има 12 сто-годишни севлиевци, които ще бъдат подпомагани безплатно по линия на тази програма. 

„Домашен социален патронаж“ обслужва града и 20 населени места на територията на общината. Капацитетът му е 350 места и е предназначен за възрастни хора и хора с увреждания и/или със затруднения в самообслужването. Услугата включва доставяне на храна по домовете, закупуване на лекарства, хранителни продукти и вещи от първа необходимост; съдействие за снабдяване с необходимите помощни средства при увреждания или тежко заболяване; съдействие при изготвяне на нужните документи за Дирекция „Социално подпомагане, за явяване на ТЕЛК и медицински комисии и други административни услуги. Възрастните хора и хората с увреждания са голяма част от населението на Община Севлиево.

Държавната и общинската политики в социалната сфера са насочените към възможностите за социално включване и подпомагане на уязвими групи. В изпълнение на тези дейности Община Севлиево предлага въвеждане на мерки, които облекчават най-възрастните хора, които използват услугите.

"По този начин ще почетем достойно тяхното дълголетие и житейския им опит и ще им осигурим едно достойно посрещане на преклонната възраст от 100 години", се казва още в мотивите към предложението.   

 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi