Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

01.04.2021

ИЗЛОЖБА "ЖИВОПИС И СКУЛПТУРА" НА ЦВЕТА МАРОВА В ГАЛЕРИЯ "АСЕН И ИЛИЯ ПЕЙКОВИ"ИЗЛОЖБА "ЖИВОПИС И СКУЛПТУРА" НА ЦВЕТА МАРОВА В ГАЛЕРИЯ "АСЕН И ИЛИЯ ПЕЙКОВИ"
Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови" в Севлево ще покаже творбите на Цвета Марова. Тя е магистър по изобразителни изкуства и естетика, със специалност „Живопис”.

Родена на 31 март 1972 година в град Велико Търново. Генетичното предопределение на Цвета е да се занимава с изкуство. Започва да рисува още като дете, за радост на баща си. Известен по това време скулптор, той не се намесва, когато невръстната му дъщеря, запленена от красотите на родния край и равните полета на Тракия, тръгва за Пловдив през 1986 година, за да кандидатства в Националната гимназия за изящни изкуства „Цанко Лавренов”, в която е приета и завършва през 1991 година със специалност „Скулптура”.
 
Още през същата година е приета за студентка във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Педагогика на изобразителното изкуство”. Завършва „Живопис” при проф. Александър Терзиев, с втора специалност „Естетика”.
Творческите дръзновения на Цвета Марова като художник са предимно рисунката и живописта, но проявява интерес и към илюстрацията.

« назадИзработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево