Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

02.04.2021

АПИ ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА НА ЗАПАДНИЯ ОБХОДЕН ПЪТАПИ ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА НА ЗАПАДНИЯ ОБХОДЕН ПЪТ

Агенция "Пътна инфраструктура" одобри изготвеното от Община Севлиево задание за "Изработване на идеен и технически проект с извъшване на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП-Парцеларен план за Западен обходен път на град Севлиево". Предстои общината да обяви процедура за избор на проектант за изпълнение на проекта​.​

Проектите ще се разработят в три междинни етапа. Първият е идеен проект, на който се представят два проектни варианта за преминаване на обходния път. Вторият е след извършване на необходимите процедури по Закона за опазване на околната среда и представлява разработване на приетото решениее във фаза "Идеен проект". Третият междинен етап е разработванет​о​ и допълването на проекта във фаза "Техни​ч​ески проект". 
 
Чрез изграждане на обходния път ще се облекчи трафика на автомобили през града. Очакванията на АПИ са, че в следващите години преминаващите автомобили и камиони през Севлиево ще се увеличат, заради стартиралото строителство на тунела под връх „Шипка“. Тогава пътят през Севлиево ще бъде и най-пряката транспортна връзка между Северозападна България и автомагистралите „Тракия“ и „Марица“. Обходният път е от съществено значение, защото чрез него ще се пренасочи тежкотоварният трафик извън урбанизираните територии и ще се подобри качеството на въздуха в града.
 
На сесия на Общинския съват през 2019 г. беше одобрен проектът на споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“ за изграждането на обходен път на града. Тогава се въздържаха шестима общински съветници от коалиция "Избирам Севлиево". Имаше и изменение на решението от 16.10.2019 г., с което се дава съгласие за осъществяване на сътрудничество между община Севлиево и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за изпълнение на проекта. Тогава Община Севлиево се ангажира с изработването на проекта и със съгласувателната процедура, а АПИ - с​ъс строителството. 
 
 

 


« назадИзработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево