Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

23.04.2021

ИЗЛОЖБА-КОНКУРС ЗА РИСУНКА „БУНТОВНИЯТ АПРИЛ 1876“



ИЗЛОЖБА-КОНКУРС ЗА РИСУНКА „БУНТОВНИЯТ АПРИЛ 1876“
По повод 145-годишнината от Априлското въстание в Севлиевския край, Община Севлиево и Исторически музей - Севлиево организират изложба - конкурс за рисунка на тема „БУНТОВНИЯТ АПРИЛ 1876 година“.
 
Пролетта на 1876 година е една от най-величавите страници в историята на Севлиевския край. В подготовката и провеждането на въстанието вземат участие смелите, млади, жадуващи за свобода наши предци. Севлиевският край става един от трите центъра на масово въоръжено въстание в българските земи. 
 
На 1 май 1876 г. (стар стил) на легендарния връх Бабан на бунт се вдигат жителите на балканските села. Десетдневните сражения в планинските проходи завършват с кървавия разгром на Балканската република. Убити са стотици мъже, жени и деца, опожарени са стотици жилища, манастири, църкви и училища. Осем от водачите на въстанието начело с председателя на революционния комитет Стефан Пешев  увисват на бесилките на севлиевския площад. 
 
Изложбата – конкурс за рисунка е едно от събитията, които ще съпътстват тържественото отбелязване на годишнината. В нея могат да участват всички, които обичат да рисуват и се вълнуват от историята на родния край. 
 
Желаещите могат да посетят безплатно експозициите на Исторически музей Севлиево и да получат подробна информация, за да претворят вълнуващите събития в образи и картини. Обявеният конкурс е за рисунка (задължителен формат 35х50 см  или 50х70 см). Техниката и материалите са по избор. 
 
Участниците ще бъдат разделени в следните възрастови групи. За всяка възрастова група ще бъдат връчени по три награди и диплом:
 
● До 12 –годишна възраст: 
 
І награда – 70 лв
ІІ награда – 50 лв
ІІІ награда – 30 лв
 
● От 13 до 18-годишна възраст:
 
І награда – 100 лв
ІІ награда – 80 лв
ІІІ награда – 50 лв
 
● Над 18-годишна възраст:
 
І награда – 200 лв
ІІ награда – 150 лв
ІІІ награда – 100 лв
 
Рисунките за участие в изложбата се приемат до 17 май 2021 година в Исторически музей Севлиево, Хаджистояново училище. Творбите да бъдат придружени от следната информация: три имена, възраст, телефон за връзка.
 
Творбите ще бъдат оценявани от компетентно жури, като за участие в изложбата ще бъдат селектирани най-добрите от тях. Изпратените за участие в конкурса рисунки не се връщат. Приема се, че всеки участник в конкурса е съгласен с регламента.
 
Допълнителна информация:  
 
● Тел.0675/3 27 24 – Исторически музей Севлиево
 
● Откриване на изложбата и връчване на наградите от конкурса: 20 май 2021 година, 17:30 часа
   Община Севлиево, Централно фоайе





« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi