Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

14.06.2021

137 хора в невъзможност или под карантина обслужиха асистентите по Компонент 3



137 хора в невъзможност или под карантина обслужиха асистентите по Компонент 3

 

Всеки акт на разбиране и взаимопомощ трябва да бъде отбелязван

 

Община Севлиево изпълнява проект № BG05M9OP001-2.101-0104 - C02 „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания–Компонент 3“, бюджетна линия BG05M9ОP001-2.101 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, като дейностите стартираха през месец април 2020 г. в отговор на безпрецедентните обстоятелства, породени от COVID – 19. България се изправи пред пандемия от разпространение на коронавирусна инфекция, каквато до момента не бе позната и която отне немалко човешки животи. За да предпази уязвимото към инфекцията население, Общината се включи в изпълнението на проекта, по който нуждаещите се (хора в невъзможност от самообслужване, хора с увреждания, лица под карантина, самотни родители с малки деца) могат да получат доставка на жизненонеобходими продукти и услуги. Основната цел на дейностите по Компонент 3, по чиято процедура се изпълнява проекта (до 15.06.2021 г.) е да се подкрепят мерките по време на въведеното извънредно положение и съпътсващия го наложителен период на социална изолация, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда с цел ограничаване контактите между хората.

За изпълнението на тези ангажименти са наети 10 асистента, 1 шофьор и 1 организатор дейности. През целия период на проекта тези хора не отказаха нито една заявка и откликнаха на всяка молба на човек в нужда. Община Севлиево не може да подмине факта, че те изложиха на риск от заразяване себе си в името на това да помогнат на хора, изпаднали в нужда. Въпреки получаваното възнаграждение за труда, всеки акт на съпричастност, разбиране и взаимопомощ трябва да бъде отбелязван.

 

   

Дейностите на асистентите обхващат доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите) до дома на потребителя, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги (със средства на потребителите) при спазване на противоепидемичните мерки и след подадена заявка от страна на нуждаещите се от услугата. Всички асистенти разполагат със служебна карта, с която да удостоверят дейността си.

Услугата обхвана следните целеви групи:

  • Възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване;
  • Хора с увреждания;
  • Възрастни в риск (в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот; в случай, че лицето или член на семейството му е поставено под карантина във връзка с COVID-19; самотен/ни родител/и с дете/ца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами).

137 са хората за целия период на проекта заявили необходимост и използвали услугите. По-голяма част от тях са възрастни хора в невъзможност или затруднение сами да си набавят нужното, както и хора с увреждания. С 37 повече са обслужваните от предвидения в началото на проекта брой (100 човека).

Чрез изпълняваните дейности по подбор и наемане на персонал, закупуване и доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги при спазване на противоепидемичните мерки, осигуряване на лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати за асистентите, обслужващи потребителите и извършване на мониторинг на качеството на услугата, се създаде мрежа от услуги в домашна среда за получаване на жизненоважни продукти и услуги за населението. Първоначално планирания край на дейностите (31.12.2020 г.) бе удължен поради продължаващата необходимост от услугата и непреставащото разпространение на COVID – 19 при запазване на планирания бюджет.

Услугата обхвана града и следните населени места – Бериево, Богатово, Градница, Добромирка, Душево, Крушево, Ловнидол, Петко Славейков, Ряховците, Сенник, Търхово и Шумата.

Отпуснатата безвъзмездна помощ за изпълнението на дейностите е в размер на 160 500,00 лева - европейското финансиране е 136 425,00 лева (85%), а размерът на националното съфинансиране – 24 075,00 лева (15%).

С оглед на необходимостта от услугите по Компонент 3, както и необходимостта от надграждане и устойчивост на успешно създадения модел на интегрирани здравно-социални услуги по приключилия проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в oбщина Севлиево“ – Компонент 2, по който бяха обхванати 168 потребители, Община Севлиево кандидатства за продължаване на тези дейности по операция „Патронажна грижа +“. Целта на операцията е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в отговор на предизвикателствата, свързани с разпространението на COVID-19.


 

 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi