Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


КМЕТЪТ Д-Р ИВАН ИВАНОВ ИНСПЕКТИРА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ИЗТОЧНИЯ ВОДОПРОВОДЕН КЛОН



КМЕТЪТ Д-Р ИВАН ИВАНОВ ИНСПЕКТИРА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ИЗТОЧНИЯ ВОДОПРОВОДЕН КЛОН
След ремонта на трите участъка се решава в значителна степен проблема с досегашните големи загуби по преносния водопровод, водещ до хроничен недостиг на вода и до режим в 16 села в общините Севлиево, Габрово и Дряново
Тази година са договорени и обезпечени с необходимото целево финансиране ремонтните работи на първите три обособени участъка от Етап 1 на подобект: „Източен водопроводен клон“ по инвестиционния проект: „Реконструкция на довеждащ водопровод от ВЕЦ „Видима“ до ПСПВ – Стоките и Източен водопроводен клон“. Това е вторият подобект от цялостния инвестиционен проект на Община Севлиево за реконструкция на двата най-стари и изключително амортизирани водопроводни мрежи – довеждащия водопровод от ВЕЦ „Видима“ до ПСПВ – Стоките“ и „Източния водопроводен клон от ПСПВ – Стоките до РВ „Добромирка – Буря“.
12 км е общата дължина на трите работни участъка, които ще бъдат ремонтирани през 2021 година, което представлява 60% от най-проблемната част на обособения за изпълнение ЕТАП 1 от Източния водопроводен клон (от ПСПВ – Стоките до ОШ № 2 в местността Витата стена), където до настоящия момент се губеха над 85% от подаваната вода.
От тези три обособени участъка изпълнението на договорените строително-ремонтни работи започна в началото на април 2021 г., като засега се работи само в първите два участъка (от ПСПВ – Стоките до ОШ № 1 – Батошево и от ОШ № 1 – Батошево до Линейния кран № 1 – в землището на Камещица), където се старите етернитови тръби. Те се подменят с двуслойни полиетиленови тръби с висока плътност, ремонтират се част от старите съоръжения (шахти, въздушници и калотоци) и се изграждат нови.
Работата в третия участък, който започва от Линейния кран № 1 – в землището на с. Камещица и стига до разпределителния възел за село Драгановци, ще започне веднага след като бъдат приключени основните строително-ремонтни дейности в предните два участъка – с цел да се сведат до минимум рисковете от аварии на временните връзки, с които периодично строителите присъединяват новите тръби.
След като през 2018 г. беше подменена цялата част от довеждащия водопровод (от ВЕЦ „Видима“ до ПСПВ – Стоките) на територията на община Севлиево (половината от цялата му дължина), на практика бяха елиминирани напълно загубите на вода по трасето, достигащи преди това до 75 %, в резултат, от което в пречиствателната станция в Стоките вече отново постъпва цялото водно количество (от порядъка на 100 л/сек. – с/у 25 л/сек. преди реконструкцията). По този начин отново са обезпечени около 30 % от цялото необходимо водно количество, което постъпва в пречиствателната станция, за да се гарантира нормалната и работа и непрекъснатост на водоподаването към всички населени места, присъединени към двата преносни водопровода след нея.
Всичко това в значителна степен е ограничило досегашните проблеми на града и на всички населени места, които получават вода от централната водоснабдителна система, в това число: по Източния водопроводен клон (в посока към селата Добромирка и Буря) - селата от община Севлиево - Кастел, Богатово, Идилево, Търхово, Ловнидол, Крушево, Буря и Добромирка, селата от община Габрово - Камещица, Гъбене, Музга, Драгановци, Драгиевци, Яворец, и село Янтра от община Дряново. По Западния водопроводен клон (в посока към град Севлиево) - селата Батошево, Шумата, Душево, Горна Росица, гр. Севлиево и селата от Водоснабдителната група „Сенник“: Сенник, Хирево, Ряховците, Кормянско, Петко Славейков, в които живее около 75 % от цялото население на общината.
Основния проблем за решаване е в селата, присъединени към Източния водопроводен клон, където досега загубите в участъка, обособен като ЕТАП 1 на проекта, са започнали да ескалират в последните години и да надхвърлят 85 %. Тази година ще бъдат подменени 60 % от цялата дължина на този най-проблемен участък, което ще доведе до икономия на вода от порядъка на 65 - 75 л/сек.
Оставащата част от този най-проблемен участък, която трябва да бъде подменена в краткосрочен план е около 8 км, за което община Севлиево има необходимата проектна готовност, но все още не е осигурено финансиране. Ще се разчита основно на средства по Оперативна програма „Околна среда“ и целево бюджетно финансиране от МРРБ.
След като се реконструират и тези оставащи 8,540 км от най-проблемния участък на Източния водопроводен клон, трябва да бъдат подменени и обособените участъци, групирани за изпълнение в проектния ЕТАП 2 (с обща дължина 13,420 км) от инвестиционния проект за подобект: „Източен водопроводен клон“, който започва от облекчителна шахта № 2 – местност Витата стена до разпределителния възел „Добромирка - Буря“, след което надеждно и трайно ще бъде решен дългогодишния сезонен режим на централно водоподаване в Община Севлиево.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi