Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

03.12.2021

КМЕТЪТ: С ОГЛЕД ТЕЖКАТА ФИНАНСОВА КРИЗА И ЗИМАТА, РЕШИХМЕ ДА ЗАПАЗИМ РАЗМЕРА НА ТАКСА СМЕТ



КМЕТЪТ: С ОГЛЕД ТЕЖКАТА ФИНАНСОВА КРИЗА И ЗИМАТА, РЕШИХМЕ ДА ЗАПАЗИМ РАЗМЕРА НА ТАКСА СМЕТ

Въпреки трудната година ще се справим с параметрите на бюджета за тази година, но имам притеснения за следващия, за 2022 година. Така накратко кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов коментира ситуацията, в която се намират всички български общини в момента,  в т.ч. и Севлиевската, в последния месец на тази година и старта на новата – без бюджети за 2022 година,  но и все още без правителство и парламент, които трябва да им представят държавния бюджет, за да направят своите.

“Притесненията за бюджета са основателни, защото времето, за което нормално върви бюджетната процедура, напредва. Краят на годината наближава, а ни трябва подготовка – общинският бюджет се определя от параметрите на републиканския. Без такъв за следващата година ние не може да направим общинския. Надявам се поне по тази тема за краткото време да има разбирателство между политиците в Народното събрание, за да не страдат всички общини в България”, заяви д-р Иванов.


Местните власти са изправени и пред друга трудност в края на тази година, освен пандемията и направените разходи за изпълнение на противоепидемичните мерки срещу Ковид-19, те трябва да се справят и с повишените цени на горивата и електроенергията, които се отразяват на всички останали общински дейности и услуги.

“След анализ на финансовите резултати от деветмесечието, мога да кажа, че ще успеем да се справим с параметрите на бюджета за 2021 година и, въпреки трудната година, ще приключим с добри показатели. Разбира се притесненията за следващата година са по-големи с оглед на финансовата криза, която взема големи размери, заради увеличението на цените на горивата, на електроенергията, на природния газ. Настъпва зимният сезон, всички обществени сгради в Севлиево се отопляват с природен газ, а цената тази година е два пъти по-голяма от миналия отоплителен сезон. 

Общината трябва да намери два пъти повече средства за отопление, които на практика няма откъде да се вземат. Ние не сме вдигнали нито данъците, нито имаме някакви други допълнителни приходи. Издръжката на всички бюджетни звена за Общината ще бъде доста по-голяма. Вдигането на минималната работна заплата от месец януари води след себе си още по-голям разход за заплати, осигуровки за всички бюджетни и второстепенни разпоредители, което ще ни коства допълнителен финансов ресурс. Така че ще имаме много големи затруднения, за да направим балансиран бюджет за следващата година”, заяви д-р Иванов.

За да компенсират недостига на финансови средства, голяма част от общините повишиха някои местни данъци и такси. Община Севлиево не е вдигала цените на данъците. На последното си заседание през месец октомври, ОбС одобри предложението на общинската администрация да не се вдига цената на такса смет.

“Разчетите, които направихме ни позволяват да запазим тази цена, която вече трета година остава една и съща. С оглед тежката финансова криза и зимата, която започва решихме да запазим този размер на такса смет, въпреки че ще ни е трудно следващата година. Но се надявам да се справим, защото Общината си изпълнява задълженията по отношение на Закона за управление на отпадъците. Изпълнявайки параметрите заложени в него, успяваме да намалим размера на отчисленията, които се заплащат по сметките на РИОСВ.

Тази година успяхме на 50% и се надявам следващата година отново да успеем. Но пак казвам – всички цени растат с доста притеснителни темпове, цените на услугите също, което означава, че на следващ етап ще се наложи и ние да вдигнем някои местни данъци и такси”, коментира финансовите предизвикателства, пред които е изправена Община Севлиево в края на тази година кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi