Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

18.05.2022

18 май – Международен ден на музеите



18 май – Международен ден на музеите
Честит празник!

Началото на музейното дело в Севлиево е поставено прeди близо 100 години, през 1924 г., когато учители събират първите експонати в музейната сбирка на Севлиевската гимназия.

През 1928 г. севлиевската общественост продължава да се вълнува от обявите в страната за продажба на безценица на български народни носии и накити, и в статия „Нуждата от музей в Севлиево“ призовава за съхраняването им в Севлиевски околийски етнографски музей.

Идеята не се осъществява, но учителите в Гимназията продължават систематизираното събиране на „старини” - случайни археологически находки, антични монети, реликви от времето на възраждането, накити от традиционни носии. В средата на ХХ век те са включени в новосъздаващия се фонд на Историческия музей.

На 2 септември 1954 г. за пръв уредник на музея е назначен Йончо Панов. За музейна сграда е определено старото Хаджистояново училище, което е в много лошо състояние по онова време. Панов работи с огромен ентусиазъм, събира и инвентира хиляди културни ценности, има принос в изследването на всички периоди на местната история. И най-важното - днес във витрините на “Исторически музей” - Севлиево блестят експонати, открити и съхранени от него – железен тракийски меч, сребърно византийско блюдо, икона на Захария Цанюв, реликви от Априлското въстание.

През 1979 г. вторият назначен уредник Симеон Симеонов получава шанс, който определя по-нататъшния му професионален път. До ранната си смърт, той проучва Ранновизантийската и средновековна крепост край Севлиево, която успява да разкрие за съвременността.
Своя принос за развитието на музейното дело през десетилетията дават и следващите директори на музея - Тотьо Грозев и Найден Петров.

И днес археологическите проучвания продължават, а фондът на музея се обогатява с нови и интересни артефакти. Музейният колектив е от осем души, а в основния фонд са включени близо 50 000 културни ценности. Увеличен е и сградният фонд. За нуждите на музейното дело в града са предоставени възрожденските Дандолови къщи и Табахана.

За близо седем десетилетия от своето съществуване музеят развива и разширява дейността си и днес предоставя на своите посетители възможността да разгледат чудесно експонирания археологически обект Хаджистояново училище с изложби: „Археология” и „Севлиевския край през Възраждането”, етнографският комплекс „Дандолови къщи“, реставрираната Табахана с експозиция за развитието на Табашкият занаят и поверения на грижите на музейните работници Дом-музей „Д-р Атанас Москов”.

Екипът на музея и днес прави необходимото за издирването, опазването и популяризирането на културно-историческото ни наследство. През годините просъществува и се допълни поредицата Севлиево и Севлиевският край, която има вече четири тома. Издават се редица самостоятелни брошури, вестници по отбелязването на различни поводи и годишнини и др. Музейните уредници подготвят и участват с научни доклади и съобщения в научни конференции. Подновяването и представянето на постоянните експозиции е придружено с устройването на множество временни изложби – самостоятелни или гостуващи в други институции.

Многообразна е редицата от образователни програми, адресирани към най-малките приятели на музея, часовете по родолюбие, проявите, отбелязващи бележитите личности и дати от местната история, възстановките на традиционните празници …
Представянето на този шарен калейдоскоп от дейности на “Исторически музей” - Севлиево е още един опит да се провокира любопитството и интересът на изследователи и посетители към постигнатото за последните години.

Каним ви да се потопите в атмосферата на миналото ни - героично и славно, богато на събития и личности, представени в експозициите на “Исторически музей” - Севлиево!

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi