Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

10.10.2022

Паметно събитие по повод 120 години от рождението на Фани Попова-Мутафова



Паметно събитие по повод 120 години от рождението на Фани Попова-Мутафова
На 11 октомври 2022 г. от 17.30 часа в сградата на Община Севлиево ще се състои паметно събитие, което ще е поантата на множеството начинания, посветени на паметта на една значима личност и необходимостта открито, и с разбиране да преоткрием истината за жената и твореца Фани Попова-Мутафова.

Истина е, че със своите 35 книги, издадени до 1944 г., Мутафова е най-популярната писателка у нас.
„Обикновено аз твърде дълго живея със замислената творба, докато напълно узрее. Готова ли е – аз не почвам да я пиша, а просто я преписвам от паметта си завършена, цялостна“ – казва Фани Попова-Мутафова. (Фани Попова-Мутафова. Спомени. // Летописи, 1997, кн. 5–6, с. 162.)
*** На 11 октомври ще оживее една книга, дълго живяла в сърцето и мисълта на своята авторка - литературна историчка, литературоведка и писателка – Катя Зографова, „Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание”.

„Благодаря на колегите от Градската библиотека в родния град на Фани Попова-Мутафова за идеята в чест на 120-та ѝ годишнина да завърша тази трудна книга, отлагана повече от 20 години!
Задължена съм на екипа на „Малката маркиза“, с който през 2021 г. дръзнахме да покажем „неудобните“ архивни свидетелства във филма си. И стана ясно, че българската публика е узряла да узнае и горчивите истини за любимата писателка, без първосигнално да заклейми исторически отречения ѝ идеологически избор.

Настоящата книга е мислена като част от това честно, но не деструктивно, а градивно явяване на „великата сянка“ Фани Попова-Мутафова" - думи на Катя Зографова

*** На 11 октомври е награждаването на отличените автори и творби в Националния литературен конкурс на името на Фани Попова-Мутафова – за исторически разказ на тема „Велики сенки от историята” или есе на тема „Жената и светът”. Наградените автори са: Диляна Тодорова от гр. Димитровград, Мадлен Аспарухова от гр. Видин, Любомира Вълчева от гр. София, Светлана Андреева от гр. София, Галина Златарева от гр. София, Генка Богданова от гр. Ямбол и Виктория Минчева на 17 години от гр. Сливен. Жури на конкурса бяха – Катя Зографова, д-р Петър Величков и Чавдар Ценов. От името на журито господин Величков ще сподели впечатления от срещата си с текстовете на участниците в творческата надпревара.

*** На 11 октомври жителите на Севлиево ще могат да гледат документалния филм-портрет „Малката маркиза”. Реализацията му се дължи на екипната работа на сценаристките Елица Гоцева и Теодора Стоилова-Дончева, режисьора Станислав Дончев, оператора Мартин Димитров и композитора Александър Костов. Продуцент е Павлина Желева, с участието на Ирина Митева, Васил Бинев и Веселин Цанев. Част от създателите на филма ще гостуват на севлиевци и ще споделят интересни моменти от неговото създаване.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi