Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

28.10.2022

Община Севлиево кандидатства за нова кола за " Домашен социален патронаж "



Община Севлиево кандидатства за нова кола за " Домашен социален патронаж "
Домашният социален патронаж в Севлиево ще се сдобие с нова кола, ​която ще служи за доставки на храна, лекарства и ​за извършване на ​битови услуги на възрастните хора и лицата със​ ​специфични потребности в общината.
 
90% от ​средствата за закупуването на лекия автомобил ще дойдат от Фонд „Социална закрила“​ ​към Министерство на труда и социалната политика (МТСП). Това стана ясно на сесия​та​ на​ ​Общинския съвет на Севлиево. На заседанието, по предложение на кмета Иван Иванов, беше дадена зелена светлина за кандидатстване по процедурата, обявена от фонда към​ ​МТСП.
 
Според условията​ на ведомството​, общината ще може да кандидатства за сумата до 36 000​ ​л​в​​​​ с ДДС за закупуването на нова кола, като трябва да осигури само нормативно​ ​изискуемото съфинансиране в размер на 10% или 3​ ​600 л​в​. С решението си общинските​ ​съветници възложиха на градоначалника, при одобрение на проектното предложение от страна на Фонд „Социална закрила“, да предприеме необходимите действия за​ ​закупуването на лекия автомобил​ и декларираха, че ще осигурят въпросните 10% от​ ​стойността му.
 
​"​Домашен социален патронаж​"​ се утвърди като една от най-важните публични функции в​ ​условията на кризисната ситуация, пред която е изправено цялото общество. Дейността ​й за подпомагане на възрастните хора ​и на хора в невъзможност да се обслужват, се оказаха ​се​ ​оказа​ха​ изключително ефективн​и​ ​по време на пандемията. Екипът на "Домашен социален патронаж" успя ​да разшири ​своевременно ​своето поле на ​грижа и сравнително​ ​лесно се адаптира към възникналите нови условия във връзка с последиците от разпространението на COVID-19.
 
Приоритетна цел на патронажа е също ограничаването на​ ​социалната изолация и предотвратяване на настаняването в институции. Освен Севлиево,​ "Домашен социален патронаж" ​обслужва още 16 населени места в общината - Кормянско, Агатово, Малки Вършец,​ ​Сенник, Душево, Столът, Дамяново, Хирево, Градница, Крушево, Младен, Добромирка, Ловнидол, Богатово, Шумата, Батошево.
 
За изпълнение на дейности​те си​, използва​ ​автомобили, които обаче са амортизирани и имат нужда от подмяна.​ ​От началото на 2021 г. до 30.09.2022 г. патронажът успешно реализира дейности по проект „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19 в община Севлиево“ по Oперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от​ ​Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. Подкрепата за​ ​най-уязвимите и страдащи лица ще продължи, тъй като беше осигурена​ ​възможност за финансиране през новия програмен период по "Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г. от Европейски социален фонд+".

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi