Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

25.01.2023

Oбщината отхвърли предложение на депутата Богомил Петков за довършване на водните проекти със заем, защото би довело до драстично поскъпване на водата



Oбщината отхвърли предложение на депутата Богомил Петков за довършване на водните проекти със заем, защото би довело до драстично поскъпване на водата
На 16 януари 2023 г. народният представител на „Продължаваме промяната“ от Бургас Богомил Петков входира в деловодството на Община Севлиево писмо с предложение да се изтегли заем от „Български ВиК холдинг“ ЕАД за довършване на Източния водопроводен клон.

 На 18 януари 2023 г. в Община Севлиево беше проведена регулярната среща, на която в началото на всяка година се обсъжда инвестиционната програма на ВиК Оператора, която той следва да изпълни на територията на общината – съгласно изискванията на Закона за водите, Закона за регулиране на ВиК услугите и сключения с Асоциацията по ВиК - Габрово Договор за възлагане стопанисването , поддръжката и експлоатацията на публичните ВиК мрежи и съоръжения в област Габрово. Предложението да се изтегли заем е разгледано на тази среща от експертите, които го отхвърлиха, тъй като би предизвикало и довело до драстично покачване на цената на услугата „Доставка на питейна вода“, тъй като ВиК Операторът ще трябва да калкулира в цената на услугата заемът, лихвата и необходимото дофинансиране в размер от 10%.

Другият мотив на експертите е, че тегленето на кредит от „Български ВиК холдинг“ ЕАД сега, би довело до намаляване на необходимия ресурс за осигуряване на съфинансирането на най-мащабните водни проекти на Община Севлиево, които предстои да получат целево финансиране по оперативна програма „Околна среда“. В дългосрочен план това е крайно рисковано, тъй като ще лиши Общината от възможността да се финализира проблемът с водата в Севлиево.

 На срещата в Общината се взима и решение как да се процедира през настоящата календарна година. Експертите се обединяват около идеята да се предложи на ВиК Оператора инвестиционните действия от негова страна да се насочат изцяло за подмяна на старите тръби в тази част от проектния участък № 2 (с дължина 1 812,51 м‘) от технологичния Етап 2 на Реконструкцията на Източния водопроводен клон, където все още не са подменени старите етернитови тръби – от една страна, а от друга – са концентрирани най-много аварии през последните години и са отчете най-големите физически загуби на вода в размер около 59 %. Така справянето с водния проблем на Севлиево ще продължи по план, без да се налага теглене на заем и ненужно оскъпяване на водата, независимо, че осигуреното миналата година от МРРБ целево финансиране на строителството в проектния участък № 1 от Етап 2 на проектната реконструкция на Източния водопроводен клон е в размер на едва 50 % от необходимите средства без ДДС.

На работната среща в Община Севлиево не присъстваха нито народния представител от Бургас, нито общински съветници и представители на граждански сдружения, нито представители на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, тъй като бъдещите решения по казуса са изцяло в правомощията на Асоциацията по ВиК - Габрово, където членуващите четирите общини притежават 65% от дяловото участие, а държавата държи останалите 35%.

Въпреки това на 20 януари 2023 г. Богомил Петков тиражира фалшивата новина, че едва ли не той е взел решението на експертите от срещата в Община Севлиево. Лъжата, без редакторска намеса, гласи дословно следното: „След като МРРБ финансира реконструкцията на първи участък от втори етап на източният довеждащ водопровод, вторият участък ще се финансира от ВиК оператора.Това решение се взе след среща във Български ВиК Холдинг ЕАД. Благодаря на всички,които ми помогнаха това да се случи!“, фамозно заключава под обща снимка с областния управител на Габрово народният избраник от Бургас, независимо, че решението е в правомощията и зависи изцяло от общинските съвети на четирите общини, членове на Асоциацията по ВиК - Габрово.

От там уточняват, че предстои в близко време операторът да внесе предложението на работната група, което следва да бъде гласувано от общинските съвети, а това също не зависи по никакъв начин от бургаския депутат.

По време на вчерашната сесия на Общинския съвет в Севлиево кметът д-р Иван Иванов апелира общинските съветници да не се поддават на фалшиви новини като тази, тъй като е възможно те да зачестят с наближаването на изборите.

 Кметът беше категоричен, че никой друг, освен членове на Асоциацията по ВиК - Габрово нямат основание да се подписват под каквото и да било решение за водата, докато не бъде взето по надлежния ред. Още повече, че по въпроса с водата и споменатия депутат, освен празни приказки, нагласени снимки, фалшиви новини и безпочвени срещи, нищо реално до момента не се е случило.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi