Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
I Love Bulgaria
Национална телефонна линия за деца 116 111

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

28.03.2023

Общината актуализира таксите за вход в историческите обектиОбщината актуализира таксите за вход в историческите обекти
Общината актуализира таксите за вход в историческите обекти
Общината актуализира таксите за вход в историческите обекти
Общината актуализира таксите за вход в историческите обекти
Това стана с изменение на наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите
 
Промяната засяга цените на услугите, които се предлагат от Историческия музей, АВК „Дандолови къщи“, Табахана и Средновековен град „Хоталич“. С предложението се предвижда обектите да бъдат безплатни за хора с увреждания и деца до 7-годишна възраст; да се въведе семеен билет; да се актуализират услугите за беседи, да има различни цени за различните потребители, което би довело до по-голяма посещаемост на тези исторически обекти.
 
Промяната се налага, тъй като цените не са били осъвременявани от въвеждането им през 2014 г., а тези за музейните обекти в града дори от по-рано. Минималната работна заплата през 2014 г. е била 340 лв., в момента е 780 лв., увеличена е издръжката на обекта, индексът на инфлацията, определен от НСИ е променен.
 
Билетът за вход в Историческия музей, АВК „Дандолови къщи“ и Табаханата става 2 лв. за учащи и пенсионери, 4 лв. за работещи, а семейният - 8 лв. Цената за ползване на музейно пространство и интериор за празненство, фирмено или друго събитие за 1 час в обектите става 50 лв., фотосесия в музейното пространство ще бъде 20 лв., а екскурзоводната беседа - 10 лв. за един обект и 30 лв. - комбинираната.
 
За средновековния град „Хоталич“ входът става 2 лв. за учащи, 3 лв.- за пенсионери и 6 лв. за работещи. Семейният билет ще е 10 лв.
 
Таксата за екскурзоводната беседа на български език става 20 лв., а на чужд - 30 лв. Променят се и цените на атракциите - за ползване на средновековно облекло от възрастни ще се заплащат 10 лв. и 5 лв. за деца. Вътрешен паркинг ще може да се ползва срещу такса от 5 лв. при престой до 3 часа, а 50 лв. е таксата за един час събитие.
 
При определянето на цените са взети предвид броят на служителите и времето, за което се предоставя съответната услуга; положеният труд за развеждането на посетителите, отделеното време и внимание към всяко едно лице.
 
Изменението на Наредбата няма да е свързано с изразходването на допълнителни финансови средства от бюджета на Общината, както и с ангажиране на допълнителни човешки ресурси.

 


« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi