Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

20.09.2023

Кметът д-р Иванов откри изложбата на 14-и фото салон "Дивото" и връчи традиционната награда от името на Община СевлиевоКметът д-р Иванов откри изложбата на 14-и фото салон "Дивото" и връчи традиционната награда от името на Община Севлиево
Кметът д-р Иванов откри изложбата на 14-и фото салон "Дивото" и връчи традиционната награда от името на Община Севлиево
Кметът д-р Иванов откри изложбата на 14-и фото салон "Дивото" и връчи традиционната награда от името на Община Севлиево
С автори от 45 държави, тази година събитието поставя абсолютен рекорд сред фотосалоните под егидата на FIAP - международната организация за фотоизкуство под егидата на ЮНЕСКО
Севлиево отново събра най-добрите фотографи-ценители на дивата природа от цял свят, уловили през своите обективи емблематичните кадри през годината, които отново намериха място в албум, за да учат поколенията на любов и преклонение към живота. От общо 275 автори с 2 262 фотографии от 45 държави, журито оцени 197 автори от 37 държави с 517 фотографии за финалната селекция, а 76 от тях бяха подредени в изложбата, която днес кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов откри.
“С огромно уважение искам да изкажа своята удовлетвореност от това, че този фото салон за 14-и път предпочита домакинството на Севлиево. Радва ме и констатацията, че от година на година има развитие, а тази година - рекорд на броя държави, от които имаме участници”, обърна се кметът в приветствието си към присъстващите.
“Радвам се да видя много от представителите на местния фотоклуб”, акцентира той и допълни: “Те преди дни имаха свое фотографско събитие, което се превърна в празник на фотографията - представянето на филма "ЯВОР от Форек" на художника - фотограф Явор Попов, който ни върна назад във времето и въпреки все по-дигитализиращия се свят, ни даде възможност да се докоснем до аналоговия”, сподели д-р Иванов и уточни: “Не само до аналоговата фотография, но и до аналоговия начин на живот, който все по-често забравяме. Никак не е лошо да учим децата си на това!” Той призна, че е “голям привърженик на аналоговия начин на живот, въпреки неизбежното и повсеместно използване на всички дигитални устройства за комуникация в съвременния свят”.
В заключение кметът благодари на Национална академия "Янка Кюркчиева” за устойчивото партньорство и призова севлиевци и гостите на града да разгледат изложбата, която ще остане във фоайето на Общината няколко седмици. Той пожела на всички присъстващи “да бъдат здрави, да бъдат “на фокус”, да снимат повече и да е успешен форумът".
“Севлиево е град с традиции във фотографията, но лека-полека се превръща и във фотографския център на Северна България, който се надявам да развиваме успешно в бъдеще”, отбеляза Васко Василев - директор на Градската художествена галерия “Асен и Илия Пейкови” - съорганизатор на събитието.
Председателят на национално сдружение Фотографска академия "Янка Кюркчиева” Юрий Трейман, заедно с кмета Д-р Иван Иванов и членовете на журито Явор Попов и Цончо Бакърджиев връчиха наградите на отличените български фотографи. Тази година българите спечелиха две почетни отбелязвания и три медала - бронзов, сребърен и златен. С почетна лента на FIAP са и снимките на Михаела Йорданова и Костадин Маджаров. Бронзовият медал отива при Явор Мичев за снимката “Дунавски етюд”. Радослав Свирецов спечели сребърен медал, а златото отиде при фотографа Димо Христев. Специалната награда на Община Севлиево тази година отиде при Пламен Пенов.
Тази година отново имаме каталог със снимките от фотосалона “Дивото”, който се издава с подкрепата на Община Севлиево и отново е получил най-високата оценка на FIAP - пет звезди. В него можете да откриете всички данни за брой участници по страни и категории, а също и пълен списък на наградените:

 


« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi