Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

20.01.2015

Показват изложбата „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“-Българският цар Самуил



Изложба, посветена на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил ще бъде експонирана в Исторически музей Севлиево от утре, 21 януари до 6 март 2015 г. Постерното изложение „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“- Българският цар Самуил е на АИМ при БАН и Център за славяно-византийски изследвания" Проф.Иван Дуйчев". По този начин и град Севлиево се присъединява към националното честване на 1000 години от смъртта на цар Самуил през 1014 година.

Изложбата разказва в образи и кратки текстове на български и на английски език за трудното и сложно време, в което живее и управлява цар Самуил, за семейството му и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за величието и слабостите на водачите, за победите, грешките и изпитанията, за достойнството, с което българският народ се изправя в битка за своето съхранение срещу могъщата Византийска империя в момента на нейния средновековен апогей. Средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически данни, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и на местата, където е протичал животът на българите и където се е отстоявала независимостта на Българското царство, разкриват драматизма на тази половинвековна епопея (968–1018).

Тя е не просто разказ за управлението на един средновековен владетел. Тя е преди всичко разказ за величието на битката за българската държавност. Затова този разказ е толкова важен за нас – съвременните българи.

 


 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi