Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

18.03.2019

СЕВЛИЕВО СТАВА ДОМ НА СЕМЕНАТА НА 20 АПРИЛСЕВЛИЕВО СТАВА ДОМ НА СЕМЕНАТА НА 20 АПРИЛ
СЕВЛИЕВО СТАВА ДОМ НА СЕМЕНАТА НА 20 АПРИЛ

 

Община Севлиево и организаторите на фестивала „Семе Българско“ ще възродят традицията за размяна на традиционни сортови семена


През последните години светът се фокусира върху здравословната консумация на  плодове и зеленчуци от съответната географска ширина. Човешкото ДНК, чиято памет е събрала информацията за всичко, свързано с поколенията преди нас, е причината тази научна теория да събира все повече привърженици. Защо споделяме това? Защото едва ли някой може да обори факта, че няма по-вкусни от българските сортове плодове и зеленчуци, които помним от детството си, търсим при избора си на стоки и за жалост - все по-рядко намираме.

И ако глобалният пазар в света без граници ни налага вкусове и храни, които ние не припознаваме като свои, то Община Севлиево и организаторите на фестивал "Семе българско" отправят следното предизвикателство - донесете, споделете и вземете! Да предадем щафетата, споделяйки своето имане от семена, за да не изчезнат. Да възродим, чрез личен пример, традицията за размяна, която нашите баби и дядовци са практикували векове наред, за да ги има семената и българските вкусове за поколенията след нас.

"Дом за семена" е новата инициатива на организаторите на фестивал "Семе българско", подкрепена за поредна година от Община Севлиево. Кампанията отправя предизвикателство към всички, които могат и искат, да донесат, оставят и вземат за своите градини или балкони, семена от български сортове в специално монтираната инсталация под формата на кошер в парк "Казармите" в Севлиево.  

“С радост застанахме зад идеята българските сортове да намерят своя дом, да се приютят под един покрив и да успеят да достигнат безплатно до все повече нашенци, търсещи вкуса на истинската, ароматна и здравословна храна”, коментира кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

На 20 април в парк "Казармите" в Севлиево домът на семената ще отвори врати - донесете, споделете и вземете!
 


« назадИзработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево