Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

27.10.2022

Община Севлиево се включва в националната кампанията" Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна! "



Община Севлиево се включва в националната кампанията" Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна! "
Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). На територията на нашата община, кампанията е под патронажа на кмета д-р Иван Иванов.
 
Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.
 
Във фокуса на общественото внимание чрез кампанията се поставят симптомите на инсулта. Освен разпознаването им е необходимо и предприемането на бързи действия, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.
 
Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В инициативата се включиха много общини. На 29.10.2022 г. ще бъдат осветени общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Велико Търново ще освети в лилаво крепостта „Царевец“, а община Ловеч ще освети в трибагреника средновековната крепост „Хисар“.
Иновация на кампанията е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат информационни материали по темата. На територията на нашата община можете да откриете материали във фоайето на Община Севлиево. Със съдействието на кмета д-р Иван Иванов във фоайето на Общината, на адрес: гр.Севлиево, пл. „Свобода“ 1 целогодишно ще можете да откриете и специален щендер с листовки на Асоциацията за инсулт и афазия.
 
Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 г. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка, те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.
 
От “Асоциацията за инсулт и афазия” се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.
 
Проучвания и статистика:
Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.
 
От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.
 
Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.
 
Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца
Прогноза за България за периода 2015-2035:
Брой инсулти: +14%
Брой хора, живеещи с последиците: +3%
Брой смъртни случаи: +25%
Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт.
Проучването е поръчано от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE) и е извършено от екип по здравна икономика в Оксфордския университет, Англия, преди COVID-19.
 
Следете за новини и повече информация за събитията на фейсбук страница @stroke.bg или на сайта на
Асоциацията за инсулт и афазия www.stroke.bg.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi