Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

30.08.2023

Септември 2023 г. - месец на Мара Белчева и на съвременната женска поезия



Септември 2023 г. - месец на Мара Белчева и на съвременната женска поезия
Тази година месец септември ще е по-специален за севлиевци. На 8 септември се навършват 155 години от рождението на Мара Белчева, чието име с гордост носи Домът на културата. Нейната скулптура оживява центъра и заедно с величествената Статуя на свободата са символи на самия град. По традиция и тази годишнина ще отбележим с поднасянето на цветя на паметната плоча, поставена в близост до мястото, където е бил родният ѝ дом.
Мара Белчева винаги ще остане в историята на българския културен живот като една от най-образованите жени за своето време. Тя и родът ѝ са част от историята на Севлиево и за нас това е гордост и отговорност. Велико Търново , Русе и София са другите български градове, част от житейската историята на Мара Белчева. Виена е градът, където се учи на етикет и поведение, пристойно само за истинска дама. В Женева изучава европейската и световна литература и чужди езици, подготвяйки се за бъдещите си творчески изяви. Но здравите основи, корените на нейната благородна личност са в семейната ѝ среда - на будители и възрожденци. Живее в „интересни” времена, когато българската държава се създава и развива, във време на войни – балкански и Първата световна.
И днес времената са „интересни”, но дали ние носим духът и стремежите на нашите предходници?
Окуражена от Пенчо Славейков и благодарение на него, Мара Белчева открива в себе си поетесата. Освен свои стихове, тя публикува и преводи. През 1915 г. излиза в неин превод „Тъй рече Заратустра” на Ницше. Първата й стихосбирка „На прага стъпки” излиза през 1918 г. , „Сонети” от 1925 г. е отличена с първа награда на Министерството на просветата, а последната ѝ трета стихосбирка „Избрани песни” е отпечатана през 1931 година.
През 1930 година Мара Белчева е сред основателките на Клуба на българските писателки, заедно с другата голяма севлиевка Фани Попова-Мутафова.
След смъртта на поетесата четем: „Съюзът на българските писатели загуби Мара Белчева – мъдрата поетка, една от първите културни българки, която няколко десетилетия предано и безшумно свещенодействаше в поезията ни и в своя личен и обществен живот”.
А Фани Попова-Мутафова споделя в автобиографичните си бележки: „Сякаш още чувам тихия глас на старата благородна жена: „Животът е кратък и ние трябва да оставим добро име след смъртта си. Тази мисъл на дядо Ангел никога не съм я забравяла.”
Затова този септември е Месецът на Мара Белчева и на съвременната женска поезия и Община Севлиево, в сътрудничество с Градска библиотека, ви канят на следните събития:
„ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР НА СЕВЛИЕВСКИ ПОЕТЕСИ”
С участието на Ваня Георгиева, Таня Попова, Даниела Йорданова, Росица Стефанова и Мария Тотевска-Иванова.
Дата: 7 септември 2023 г .
Час: 17:30
Място: Градска библиотека
ОФИЦИАЛНО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ от НЛК „МАРА БЕЛЧЕВА”
Дата: 12 септември 2023 г.
Час: 17:30 часа - поднасяне на цветя на паметната плоча
18.00 часа – връчване на наградите във фоайето на Община Севлиево
„В СВЕТА НА ЖЕНСКАТА ПОЕЗИЯ”
С участието на поетесите – Валентина Радинска, Камелия Кондова, Ива Спиридонова и Петя Цонева
Дата: 19 септември 2023 г.
Час: 17.30 часа
Място: площад „Свобода”, пред Община Севлиево (при лошо време – във фоайето на Община Севлиево)
Присъединете се, за да засвидетелстваме почитта си пред личността на Мара Белчева.
Заповядайте на поетичните вечери, за да се въздигнем в един по-съвършен свят, този на поезията – свят на естетиката, чувствата и красотата.
Поезията е харизмата на човечеството, дълбаеща от всички негови недра. Поезията е най-краткият начин да върнеш душата на точното й място. Онези, които разбират поетичния език, виждат неща, които за други хора завинаги остават скрити.
Да харесваш, да усещаш поезията е все едно да имаш още едно сетиво, защото тя е закодираният език на човека и неговото битие.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi