Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

13.09.2023

ЗА 11-и ПЪТ В СЕВЛИЕВО ВРЪЧИХА НАГРАДИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ИМЕТО НА МАРА БЕЛЧЕВА



ЗА 11-и ПЪТ В СЕВЛИЕВО ВРЪЧИХА НАГРАДИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ИМЕТО НА МАРА БЕЛЧЕВА
ЗА 11-и ПЪТ В СЕВЛИЕВО ВРЪЧИХА НАГРАДИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ИМЕТО НА МАРА БЕЛЧЕВА
ЗА 11-и ПЪТ В СЕВЛИЕВО ВРЪЧИХА НАГРАДИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ИМЕТО НА МАРА БЕЛЧЕВА
Тази година се навършват 155 години от рождението на поетесата
“От 40 години в Севлиево се провежда този литературен конкурс в памет на нашата съгражданка и именит творец Мара Белчева. Хубаво е, че участниците стават все повече с всяка следваща година, а името на Мара продължава да живее, заедно с нейното творчество. За мен поезията е много тънко изкуство, което ни показва крехкостта и красотата на човека. Радвам се, че Община Севлиево има принос за това!”, каза кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.
Той награди отличените авторки от конкурса на името на Мара Белчева за съвременна женска поезия. На първо място е Дафинка Станева от село Кайнарджа, област Силистра. На второ място е Светлана Николова от град Харманли, а на трето - Радостина Стефанова Койчева от София. Носител на наградата за севлиевска поетеса, която се връчва съвместно с бизнес сдружение „Севлиево 21 век”, за втори път е Ваня Георгиева.
Тази година журито бе в състав: Валентина Радинска - поетеса, писател, журналист и преводач. Носител на националната награда „Мара Белчева“ за цялостно поетично творчество през 1998 година. Член на журито на НЛК „Мара Белчева” през 2008 г. и член на журито на Националната литературна награда за поезия „Усин Керим“ 2018 г.; Димитър Васин – поет, журналист, филолог и учител.
Председател на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към НЧ „Развитие-1870” – Севлиево. Автор на 29 книги с поезия. Отличен с грамота на СБП за принос в съвременната българска литература. Димитър Васин е свързан с историята на този конкурс още от създаването му и може да се каже, че той самият е част от тази история, затова и има почетно място в тазгодишното жури; Даниела Йорданова – поетеса, филолог, учител по български език и литература, член на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към НЧ „Развитие-1870” – Севлиево. Автор на три книги с поезия. Носител на наградата за севлиевска поетеса от НЛК „Мара Белчева“ през 2012 година. В журито е защото има поглед към поезията от две страни – творец и литератор; Кирил Кадийски – председателят на журито - поет, есеист, преводач на поезия, член-кореспондент на френската академия „Маларме“ и член на международната академия „Монмартър“. носител на множество награди у нас и по света, автор на лекции по теория и практика на поезията и поетическия превод. Негови книги са превеждани в целия свят.
“За мене беше чест и удоволствие тази година да оглавя журито на конкурса за поезия „Мара Белчева”. Една от ембламатичните българки, талантлива поетеса и преводачка, спътница на знаменития Пенчо Славейков, тя е гордост не само за Севлиево, но и за България като цяло. Не е случайно, че вече толкова години отдаваме почит на тази забележителна българка. И тази година българските поетеси имаха възможността да влязат в благородно единоборство, едно от ония олимпийски състезания, при които по-важното е не толкова класирането, колкото самото участие. Ще призная, че бях изненадан – очаквах десетки, оказаха се стотици участнички от цяла България. 217 на брой. На скептиците, които биха подхвърлили: „Не е ли много?”, ще отговоря като оптимист: По-добре е повече пишещи, което значи и четящи, отколкото хора, които утре ще могат само да се подписват, дори без да осъзнават под какво точно!” - думи на Кирил Кадийски.
Стихове на Мара Балчева прочете акад. Благовеста Касабова - литературен критик и историк, с огромен принос към делото за популяризиране творчеството на Мара Белчева. Нейна е книгата „Ръми в душата ми. Щрихи от портрета на Мара Белчева”, издадена с подкрепата на Община Севлиево в памет Нан Мара Белчева.
ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА:
Литературната награда на името на Мара Белчева е учредена от Общински Съвет за култура Севлиево в сътрудничество със СБП - за най-сполучлива първа книга на българка поетеса - през 1983 г., по повод 115 години от рождението на Мара Белчева . Първата награда е връчена на 26 септември същата година и първата й носителка е Ива Николова. Жури и гости на тържеството са били Георги Свежин, Найден Вълчев, Надя Кехлибарова и Тодор Ризников. Слово произнася Найден Вълчев. Събитието е отразено в брой 39 от 1 октомври.
Второто обявяване на конкурса е през 1988 г. Отразено е в бр. 39 от 1 октомври на вестник “Росица". Между 20 поетеси, издали своята първа стихосбирка, за носител на наградата е избрана Миглена Николчина (днес тя е професор в СУ, Катедра “Теория на литературата, сектор по аналитична и западноевропейска литература”. Журито определило победителката е в състав – Станка Пенчева, Петко Братинов и Добрина Каратодорова. Гости на награждаването са и Найден Вълчев, Георги Свежин, Миглена Цанева -български литературовед и критик и Мария Ловджиева от НЛМ.
Третото издание на литературната награда е през 1993 г., а журито е в състав: Петко Братинов, Първан Стефанов и Димитър Васин. Те избират за носител на наградата Красимира Зафирова от Перник. Изборът е направен между 74 дебютни книги. Гости на събитието са и Миглена Николчина и Мария Ловджиева. Информацията е от бр.38 от 2 октомври на в-к „Росица”.
През 1998 г. статутът е променен и носителката на наградата Валентина Радинска е наградена за цялостно творчество (тази година - част от журито на конкурса). Информацията за награждаването е отразена в бр.55 от 28 ноември. Вечерта на награждаването слово за Мара Белчева произнася Мария Ловджиева. За първи път в информацията е отразена парична стойност към наградата. В следващия брой на вестника има интервю с Валентина Радинска, в което тя казва, че „Поетите са ловци на думи”.
Първите четири награди са раздавани през пет години от 10-годишно прекъсване до 2008 г., когато конкурсът е възобновен по повод 140 години от рождението на Мара Белчева. Организатори вече са Община Севлиево, Съюзът на българските писатели, бизнес сдружение „Севлиево 21 век“ и вестник „Росица”. Статутът е променен, като конкурсът е явен и авторките изпращат по три творби, придружени с кратка творческа биография. Присъждат се първа, втора и трета награда, съпроводени от грамота и парична сума. Предвидена е и награда на бизнес сдружението за севлиевска поетеса. През 2008 година журито е 7-членно, с председател Найден Вълчев и членове Благовеста Касабова, Валентина Радинска, Димитър Васин, Румяна Пашалийска - директор на НЛМ, Ваня Георгиева и Христо Христов. Първа награда се присъжда на Виолета Христова от Чирпан, чиято майка е родена в Севлиево. Наградата за севлиевска поетеса се връчва на Христина Борисова, а Росица Петкова от Севлиево получава награда за млада поетеса, връчена й от съорганизатора вестник „Росица“. Информацията е публикувана в бр. 119 от 15 октомври и 120 от 17 октомври на вестника.
До 2018 г. конкурсът се провежда през 2 години при вече споменатият статут и съорганизатори. През 2010 година първа награда получава Ана Александрова от София, награда за севлиевска поетеса е присъдена на Ваня Георгиева, а вестника дава своя приз на младата авторка Деница Йотова от София. Журито е в състав Благовеста Касабова, Димитър Васин и Христо Христов. В конкурса са участвали 129 авторки. Информацията е от бр. 98 от 25 август и бр.119 от 15 октомври.
През 2012 г. журират Димитър Васин, Ваня Георгиева и Капка Пандурска. Победителка са Елка Няголова от Варна, а Даниела Йорданова е отличена с приза за севлиевска поетеса. (бр. 119 от 15 октомври).
През 2014 г. не се присъжда първа награда, но се дават две втори – на Наталия Цветанова от Монтана и Галена Воротинцева от Твърдица и две трети – на Елена Влаева от Габрово и Нели Пигулева от Русе – награди. Наградата за севлиевска поетеса отива при Минка Вачева. Журито е в състав: Димитър Васин, Даниела Йорданова и Огнян Георгиев, оценили са 296 авторки, участвали с по 3 творби. 300 са участничките за литературната награда през 2016 г., оценявани са от Димитър Васин, Минка Вачева и Анжела Димчева - литературен критик и журналист, доктор по наукознание. Първата награда отива при Николина Милева от Тетевен, а наградата за севл. поетеса получава Венета Йонкова. Призът за млада поетеса е за Стамена Дацова от Разград (информацията е от бр.111 от 30 септември и бр. 117 от 14 октомври).
През 2018 г. се навършват 150 години от рождението на Мара Белчева. Това е точно преди 5 години. Награждаването се е провело на същата дата - 12 септември в сградата на общината. Наградите са определени от жури в състав – Димитър Васин, Анжела Димчева, Венета Йонкова и Минка Вачева. Първата награда отива при Валентина Йотова, отличената севлиевска поетеса е Росица Стефанова, а за млада авторка – Теа Монева от Варна.
Тази година отбелязваме 155 г. от рождението на Мара Белчева. Литературната награда се връчва за 11-ти път.
Фотограф: Петър Събев
Фамилна снимка:
отляво: Радостина Койчева - трето място, Дафинка Станева - първо място, Димитър Васин - жури, Даниела Йорданова - жури, Светлана Николова - второ място, акад. Благовеста Касабова - гост, Ваня Георгиева - отличена севлиевска поетеса и д-р Иван Иванов - кмет на Община Севлиево.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi