Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

01.10.2023

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА



МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА
По данни на НСИ близо 1/3 от населението на общината е над трудоспособна възраст или това са 8 895 души към 31 декември 2022 г. В последните години в общината се направи много за подобряване на качеството на живот на онези възрастни хора, които имат нужда от социална подкрепа.
С европейско финансиране осигурихме по-добра патронажна грижа както в периода на пандемията, така и след нея, имаме добре работеща болница и медицински центрове, пенсионерските клубове са живи и в тях възрастните хора от града и селата общуват активно, обменят книги и спомени в приятна атмосфера.
За нас това не са просто хиляди пенсионери, а хиляди хора с опит и знания, към които да се обръщаме за съвет и подкрепа в трудни моменти. Защото проблемите, които всекидневно решаваме, са проблеми, които и те са решавали.
Много от тях са все така активни и работещи, не само заради всеобщата картина на ниски доходи от пенсии в национален мащаб, но и защото имат още какво да дадат на обществото. Това са нашите майки и бащи, баби и дядовци!
Разбира се, всеки, който дойде за първи път в Севлиево, се впечатлява от огромния брой млади хора и майки с детски колички в нашия град. Но, помислете си, колко тъжен би бил той, ако не виждаме бабите и дядовците, които водят внуците си на разходка, ако не виждаме бившите си учители, седнали в някое кафене на площада или пък някогашните служители в институциите да се разхождат в пазарен ден между сергиите с местни плодове и зеленчуци. Колко тъжен би бил един град, в който възрастните хора нямат възможност да се движат по улиците му, да пазаруват в магазините му или да сядат в кафенетата, ресторантите и на пейките му.
Точно затова няма как да делим грижата за жителите на общината на такава за възрастни и такава за млади, защото всички те очакват от нас удобен междуселищен транспорт, ремонтирани улици и междуселски пътища, качествена здравна грижа, работещи читалища и културни центрове.
И ако на този ден се обръща специално внимание на възрастните хора, то е за да ни напомни за уважението, което дължим на техния труд, на техните знания и умения и че наш дълг е да пазим и развиваме направеното от тях.
Бъдете здрави!
Честит празник!

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi