Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

04.12.2023

ПЪРВИ СТЪПКИ КЪМ ТЕЛЕМЕДИЦИНА В МБАЛ "Д-Р СТОЙЧО ХРИСТОВ" - СЕВЛИЕВО



ПЪРВИ СТЪПКИ КЪМ ТЕЛЕМЕДИЦИНА В МБАЛ "Д-Р СТОЙЧО ХРИСТОВ" - СЕВЛИЕВО
ПЪРВИ СТЪПКИ КЪМ ТЕЛЕМЕДИЦИНА В МБАЛ "Д-Р СТОЙЧО ХРИСТОВ" - СЕВЛИЕВО
Нов модерен апарат дава точна диагностика в кардиология, неврология, хирургия, гастроентерология и др.
Апаратът е предоставен от Министерство на здравеопазването. Ехографът е по Договор BG16RFOP001-9.001-001-0002-C01-U-001 (No РД-11-587/06.11.2023 г.) с предмет „Закупуване на апаратура за образна диагностика по проект BG16RFOP001-9.001-0001 „Подкрепа за структурите на извънболнична медицинска помощ и центровете за трансфузионна хематология за справяне с кризи“ и проект BG16RFOP001-9.001-0002 „Укрепване капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, с пет обособени позиции, обособена позиция No 2: „Ехографи – 132 броя“.
Aplio a е ехограф от премиум клас, с който могат да извършват широк спектър от изследвания. Апаратът има възможност за надграждане с иновативни диагностични инструменти. Комплектацията на ехографа включва: конвексен, линеарен и секторен трансдюсери, ЕКГ модул, черно-бял термо принтер и Apligate модул за телемедицина. Апаратът има изкуствен интелект.
Подходящ е за три типа изследвания. В кардиологията може да се използва заради включения секторен трансдюсер, ЕКГ модул и автоматични кардиологични
измервания чрез изкуствен интелект. Има възможност за надграждане със специализиран софтуер за автоматично измерване на стрейн/стрейн рейт чрез спекъл тракинг на лява камера и ляво предсърдие. Може да се добави и моторизиран трансезофагеален трансдюсер.
Широка употреба този ехограф има в гастроентерология и при коремни изследвания, тъй като предлага висококачествен образ с пълно фокусиране на цялата дълбочина, като може да бъде надграден с 2D Shear Wave еластография (2D SWE) и атенюация за определяне на степента на стеатоза на черния дроб. Притежава високочувствителен цветен доплер – ADF за визуализация на кръвотока. Възможно е да бъде надграден с FUSION за абдоминални изследвания и урология.
Това е и най-модерния уред и диагностика и в неврологията. Предлага висококачествено изобразяване на съдове и TCD (транскраниален достъп). Притежава софтуер за автоматично измерване с изкуствен интелект на дебелината на интима-медиа.
Линеарният трансдюсер позволява също точна диагностика на: млечни жлези, щитовидна жлеза, мускулно-скелетни изследвания, нерви и т.н. Apligate е устройство за извършване и на телемедицина, чрез което образът от монитора на ехографа може да се предава чрез всяка една платформа за телеконферентни връзки (Teams, Zoom, Viber, WhatsApp и т.н.), само чрез включване в USB порт на персонален компютър или лаптоп.
"Радостен съм, че сме сред болниците, които могат да се възползват от тази нова технология и да направим първите стъпки към бъдещето в медицината, а именно Телемедицината. Вярвам, че с този апарат ще бъдат спасени много човешки животи", каза управителят на лечебното заведение д-р Пламен Цеков. Той благодари на министерството за апаратурата и сподели, че "това нямаше да е възможно, без подкрепата на Община Севлиево и кмета д-р Иванов, на бизнеса и на екипа на болницата, които заедно успяха да изведат лечебното заведение до нивото, на което е днес".

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi