Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

27.02.2024

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ



ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ
Община Севлиево ще се включи и тази година в отбелязването на МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА РЕДКИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ в последния ден на месец февруари. Началото на тази инициатива е поставено през 2008 г. от Европейската пациентска платформа EURORDIS(www.eurordis.org). Нейната цел е да запознае европeйската общественост с проблема „редки болести“. В момента над 300 милиона души в целия свят живеят с рядко заболяване.
Поради ниското разпространение на всяка болест, хората с редки заболявания са изправени пред сходни трудности при получаване на точна диагностика, адекватна медицинска информация и правилна насока към квалифицирани специалисти. ФАКТ, който засяга на 300 милиона души, 75% от които са деца.
Пациентите с редки заболявания са особено психологически, социално, икономически и културно уязвими, тъй като по своята същност заболяванията им сериозно застрашават живота или имат хронично прогресиращо развитие. Затова се акцентира върху повишаването на осведомеността и генериране на промяна в начина им на живот. Целта на този ден е да се фокусира вниманието на световната общественост към специфичните въпроси, касаещи достъпа до здравни грижи, общата социална и медицинска помощ, както и професионалната и социална интеграция и независимост на всички засегнати. Нека всички заедно да подкрепим хората с редки заболявания.
По този повод на 29 февруари Националният Алианс на хора с редки болести (НАХРБ), в партньорство с национални и локални средства за масова комуникация и с участието на пациенти, членове на техните семейства, сподвижници, студенти по медицина и средношколци, ще отбележат този ден. В нашата страна това ще се случи в общо 23 населени места – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Перник, Горна Оряховица, Русе, Хасково, Велико Търново, Сливен, Шумен, Враца, Благоевград, Кюстендил, Севлиево, Велинград, Ракитово, Сандански, Завет, село Коритен и село Брестовене.
В Севлиево на този ден ще бъде проведена информационна кампания в центъра на града от 12:00, която ще завърши в 13:00 ч. българско време с тържествено пускане на разноцветни балони и вдигане на ръце в знак на съпричастност към хората, живеещи с рядка болест, а в 19:00 ч. ще бъде осветен емблематичният за град Севлиево Паметник на Свободата.
Във всички европейски страни, които ще изразят емпатия към проблемите на хората с рядка болест, пускането на балоните на надеждата ще се осъществи по едно и също
време.
Отбелязването на Международния ден на хората с редки болести ще помогне на хората да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi