Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

19.03.2024

АЙЛИН САЛИЕВА - 10 ГОДИНИ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МИСИЯТА СОЦИАЛЕН РАБОТНИК В СЕВЛИЕВО



АЙЛИН САЛИЕВА - 10 ГОДИНИ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МИСИЯТА СОЦИАЛЕН РАБОТНИК В СЕВЛИЕВО
АЙЛИН САЛИЕВА - 10 ГОДИНИ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МИСИЯТА СОЦИАЛЕН РАБОТНИК В СЕВЛИЕВО
АЙЛИН САЛИЕВА - 10 ГОДИНИ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МИСИЯТА СОЦИАЛЕН РАБОТНИК В СЕВЛИЕВО
АЙЛИН САЛИЕВА - 10 ГОДИНИ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МИСИЯТА СОЦИАЛЕН РАБОТНИК В СЕВЛИЕВО
Айлин избира работата на социален работник пред медицината и нито за миг не съжалява за избора си. Вече 10 години тя е опора на потребителите на социални услуги в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в град Севлиево (ЦНСТДМУ) – от създаването му през 2014 г. до днес.
За нея социалната работа е съвкупност от различни подпомагащи дейности, които чрез промяната в мисленето, развитието на умения, взаимодействието с хора и институции позволяват преодоляване на житейски предизвикателства, повишаване на благосъстоянието и социално сближаване на хората в неравностойно положение. В началото социалната работа е шансът ѝ да намери работа, но с годините се превръща в мисия.
“Когато преди почти 10 години започнах работа като социален работник в ЦНСТДМУ, все още нямах реална представа с какво ще се сблъскам в действителност. За първи път щях да работя по специалността си и се вълнувах, защото ръководителят на центъра ми беше гласувал доверие и ми даваше шанс да се изявя като социален работник”.
Тя споделя, че през целия си живот е усещала подтик да помага и е искала да е от полза за хората, особено за децата. “Макар че разочаровах близките си като не записах медицина, а социални дейности, никога не съм съжалявала за избора си. Да бъдеш социален работник означава, че имаш многолика професия. Понякога се налага да имаш знанията и уменията на медицинска сестра, психолог, педагог, учител, супервизор или да бъдеш детегледач, шофьор, трудотерапевт, доверен човек, с когото децата и младежите да споделят, придружител и опора в света извън услугата, а и не само това…”, разказва Айлин.
За нея социалната работа не е просто да прави добро, а да вдъхновява хората да правят същото. Твърдо вярва, че можем да дадем на другите само онова, което имаме в себе си. Затова е категорична, че социалната работа е призвание. По думите й не всеки човек има „сърце“ и сили да бъде социален работник и да се раздава за околните. “Социалните работници боравим с човешкия фактор и често променяме хора и съдби. Трябва да сме отговорни в решенията си и да проявяваме емпатия към тези, с които работим”, издава тънкостите на професията си Айлин.
“Откакто работя в ЦНСТДМУ – Севлиево, много хора са ме питали как издържам на тази работа, защото за тях тя била невъзможна като тежест. Е, на тях ще кажа, че 10 години се забавлявам да правя невъзможното за тези хора и чувствам удовлетворение от това. Винаги казвам на колегите си в ЦНСТ-то, че ние всички сме „доброто“, което се случва в живота на потребителите ни, ние сме промяната, от която те са имали нужда в точния момент. Добрата социална работа не се оценява по документацията, а по начина на живот на младежите и девойките, облика на къщата и взаимоотношенията на хората в нея, а те са такива, каквито ние сме си ги създали”.
След 10 години работа в ЦНСТДМУ – Севлиево, Айлин споделя и много добри практики. Сред тях са изнесени обучение срещу насилието с участието на всички потребители; ежегодни летни лагери на море за потребителите на СУ, заедно с потребителите на ЦНСТД. Всички потребители се познават, дружат и играят заедно; множество организирани екскурзии и ежеседмични разходки в парковете и велоалеите, където младежите имат възможност и да карат велосипеди. Четирима потребители вече са самостоятелни в разходките си в градска среда и в посещението на търговски обекти и някои институции, много от тях участват при работата в кухнята, в зеленчуковата и цветната градини.
Сред добрите практики е и общуването с домашни любимци - в СУ има декоративен заек, две котки, вълнисти папагали и птички финки, за които някои потребители полагат адекватни грижи. Присъствието им създават чувство на веселие, ангажираност и отговорност у младежите и девойките.
Изградената зала за спорт и рехабилитация в услугата е място, където потребителите правят различни упражнения за подобряване на здравословното състояние и двигателната активност. Всеки потребител има и своя „визитна картичка“ със снимка, където е описано това, което най-точно определя неговата уникалност.
Това е само малка част от работата с потребителите в ЦНСТДМУ, където ежедневието е разнообразно и всеки ден има нови предизвикателства.
“Социалната работа е динамична, многообразна, свързана с много движения и контакти с различни хора и институции. Удовлетворяваща работа, защото усещането, че правиш добро на някого е незаменимо!”, споделя Айлин Салиева в заключение.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi