Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Културни институти



ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА

 Градската библиотека е единствената голяма и съвременна библиотека на територията на община Севлиево, в която се събира, обработва и съхранява информация, предоставяна за ползване на различни групи потребители от местната общност.  С годините тя се утвърждава като място за продължаващо обучение, самообразование и развлечение на хора с разностранни интереси. Библиотеката разполага с отлична материална база, а в отделите за обслужване и залата за събития  посетителите могат да намерят уютна и стимулираща среда за творческа работа, контакти и отмора.

Библиотечните колекции включват както художествена литература за всички възрасти, така и специализирани и справочни издания от различни области на знанието.  Читалнята предлага интересни и разнообразни заглавия от периодичния печат, а учениците могат да използват безплатно образователния сайт „Уча се“.

От 2006 година се изгражда автоматизирана база данни чрез специализирания библиотечен софтуер „АБ“, наличен е и свободен онлайн достъп до електронния каталог на библиотеката.

Обслужването на читателите е организирано в няколко отдела – Заемна за възрастни, Детски отдел, Читалня, Компютърен център и Краезнание. Обособена е Зала за събития към отдел Изкуство – за провеждане на срещи с различни творци на изкуството и изявени личности. В една от залите на библиотеката е изградена зона за тийнейджъри.

По проект „Глобални библиотеки“ е обособен и работи информационен център с оборудвани компютъризирани места за потребители. Това улеснява достъпа до информация и комуникация на членовете на местната общност.

Градска библиотека е организатор на творчески срещи, посветени на важни дати, събития и личности, изнесени уроци и детски познавателни и забавни мероприятия.

Работното време на библиотеката е всеки делничен ден от 9:00 ч. до 18:00 ч. без прекъсване.

Телефон: 0675 / 3 27 22
e-mail: biblioteka_sevlievo@abv.bg

Уеб адрес онлайн каталог: http://87.126.201.61/absw/abs.htm

 

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „АСЕН И ИЛИЯ ПЕЙКОВИ”

Художествената галерия е открита през юни 2008 г. по повод 100-годишнината от рождението на световноизвестния скулптор и наш съгражданин Асен Пейков. Това е първата новооткрита художествена галерия у нас в последните 15 години. Сградата е проектирана в европейски стил от австрийски архитекти за жилище на севлиевския търговец Илия Денчев и е построена през 1878 г.

През 1986 г. сградата е предоставена безвъзмездно на Община Севлиево за реставрация и адаптация като художествена галерия. Строителството продължава около 20 години.
Постоянната експозиция е от творби на двамата братя Асен и Илия Пейкови и на някой от най-ярките представители на българските творци.
Галерията предоставя възможност за представяне на гостуващи индивидуални и общи изложби на български и чуждестранни творци.

РАБОТНО ВРЕМЕ:
вторник – петък: 9:00 – 18:00 ч.
събота: 9:00 – 13:00 ч.
почивни дни: неделя и понеделник Адрес:
гр. Севлиево, ул. „Стефан Пешев” 62
Тел.: 0675/3-28-39
e-mail: ghg_sevlievo@abv.bg

 

ГАЛЕРИЯ "ВИДИМА"

Галерия „Видима” се намира в центъра на Севлиево, в непосредствена близост от площад „Свобода” с разположените на него сгради на Община Севлиево, хотел „Севлиево – Плаза” и паметник на „Свободата”, за който се смята, че е дело на прочутия италиански скулптор Арнолдо Цокки.

Името на галерията е свързано с най-голямото предприятие в града – „Идеал Стандарт–Видима” – АД. 15 декември 1997 година е датата, на която галерия „Видима” в Севлиево отвори вратите си. Правото да бъдат представени първи в  стените на новата изложбена зала се предостави на малките художници – възпитаници на детската школа за изобразително изкуство.

Основният фокус на дейността на галерия „Видима” е насочен към представянето на съвременни творци. A втори с ярко изразена творческа индивидуалност и смело артистично мислене, чиито имена са синоними на нови явления и авангардни тенденции в българското изкуство. С голям интерес се обръщаме и към миналото, като представяме автори, чието творчество е скрито в сянката на времето, но бележи  връзката на родното със световното изкуство.

През 2010 година част от колекцията на галерия „Видима” – картини, графики, фотографии, пластики се настани в АРТ Зоната - прекрасна нова светла и просторна зала. Постоянната ни експозиция е с музеен характер и историческа стойност, защото отразява промени в динамиката на времето и облика на съвременното изкуство.

Залата на АРТ Зоната е мултифункционална. Тя може да се използва за лекции, конференции, семинари, презентации, представяния на книги, филми и моноспектакли. Културата и изкуството, както и споделянето на общи идеи навсякъде по света са решаващият импулс за срещи, приятелство и разбирателство между хората.

Галерия "Видима"
Севлиево, ул. "Васил Левски", 3
тел. + 359 675 32897
www.vidimaart.com
 

 

ДОМ НА КУЛТУРАТА „МАРА БЕЛЧЕВА” 

Построен през 1989 година и именуван на севлиевската поетеса Мара Белчева. В своята 20-годишна история, Дом на културата "Мара Белчева" се утвърди като център на културния живот в Община Севлиево, като място за срещи с изкуството и с изявени творци, както на професионалното поприще, така и на любителското. 


Със своята зала с 560 места, театрална сцена и добро сценично оборудване, репетиционни, гримьорни, две камерни зали, голяма изложбена площ домът посреща творчески колективи от страната и чужбина. В залите и фоайето на Дома на културата има постоянни художествени експозиции на художниците Илия Пейков, Николай Панайотов, Евгени Босяцки, Пенчо Кулеков. 

Централа: 0675 / 3 27 29 
Директор: 0675/ 3 27 30

 


ОБЩИНСКО РАДИО - СЕВЛИЕВО

Адрес: гр. Севлиево, ул. “Стефан Пешев“ № 20

тел.: 0675/3 27 20

e-mail: redhot@abv.bg

 

СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69
Тел: 02/ 9708810
Факс: 02/ 9733769

Електронен адрес: http://www.cem.bg/ 
E-mail: office@cem.bg

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „РАЗВИТИЕ-1870“ - СЕВЛИЕВО

Основано през 1870 година по личната заръка на Васил Левски от първия дипломиран лекар в града д-р Стойчо Христов. Събирало е под крилото си севлиевските съзаклятници – апостоли на Априлското въстание. През годините Народно читалище „Развитие-1870“ се е превърнало в един от духовните символи на Севлиево. Едно от основните направления в читалищната дейност е работата с деца. В школите по пиано, китара, акордеон, синтезатор, тамбура, солфеж, изобразително изкуство и  балет повече те се приобщават към класическото и съвременно изкуство. В школите по народни танци и народно пеене към ансамбъл „Развитие“ обикват традициите на българския фолклор, а куклено-театралният състав обединява творческите търсения на три поколения – деца, подрастващи и възрастни.

Фолклорен ансамбъл „Развитие“ е най-голямото читалищно звено. Освен школите, към него работят детски и основен танцов състав, детска група за народно пеене, оркестър „Северняци“, вокално трио „Росица“ и курсове за овладяване на български народни хора. Ансамбълът е изнесъл стотици концерти, лауреат е на много награди, златни медали и има същестен принос в международното културно сътрудничество. Театралният състав е един от най-дългоголетните колективи на читалището, лауреат е на много награди и има извоювано име на един от най-добрите в България.

Обединител на творческите търсения на талантливите севлиевци е литературният кабинет „Пеньо Пенев“, членовете на който издават читалищен алманах „Бразди“, литературна страница в общинския вестник, автори са и на много самостоятелни книги .

Радост на почитателите на градската и забавна песен доставят  талантливите изпълнителки от вокална група „Хармония“, а един от малкото съхранени класически хорови състави в страната е хор „Дора Пенева“, който  има достойно място в културния живот на града ни.          

Фолклорна формация „Веселина“, включваща певици и народен оркестър, съхранява и обогатява изконните български ценности и популяризира  българската народна музика.

Своите послания и новаторски творчески виждания запечатват в творбите си членовете на читалищния фотоклуб „Севлиево“.

Читалището има свое лого, свой почетен плакет и отличия, свое знаме, издава и собствен тримесечен вестник „Развитие“, съхраняващ за идните поколения днешния читалищен ден.

Народно читалище „Развитие-1870“ е удостоено с  орден „Кирил и Методий“ - І степен, орден „Златен век“, почетно отличие „Златна книга“, почетния знак „430 години град Севлиево“ и много други награди и отличия.

Адрес: гр. Севлиево, ул.“Стефан Пешев“ № 20
Телефон: 0675 3 39 38, e-mail: chitalishte_razvitie@abv.bg
Официален сайт: www.chitalishte.net16.net

 

СЕВЛИЕВСКА ДУХОВА МУЗИКА

Годината 1884 става рождена дата за духовата музика в гр.Севлиево. Тогава към 14-та пехотна дивизия се сформира първия в града духов оркестър с капелмайстор руснак. Това важно музикално събитие става няколко години след появата на духовите оркестри в България. Севлиево е един от първите градове, в които зазвучават изпълнения на духови музикални инструменти. Духовите оркестри изиграват съществена роля в музикалната история на града. Участват във всички мероприятия, организирани от общината.

Днес наследник на тази традиция е Севлиевската духова музика - професионално работещ състав към Община Севлиево, функция „Култура”.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi