Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

24.07.2019

МЕСТНАТА КОМИСИЯ СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ КЪМ ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ ЗА ПОЛУГОДИЕТО



МЕСТНАТА КОМИСИЯ СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ КЪМ ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ ЗА ПОЛУГОДИЕТО

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Севлиево проведе своето редовно заседание на 22 юли. На него бяха представени мерките, които Общината предприема за превенция на детската престъпност в града и селата.

От местната комисия в Община Севлиево представиха справка за образуваните и проведени възпитателни дела и анализ на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните през първото полугодие на 2019 г.

„В МКБППМН са получени 18 сигнала за образуване на възпитателно дело, 8 са били те през 2018 г., а година по-рано проявите са били 26. Забелязва се сериозен ръст спрямо предходната година, но нивото остава малко по-ниско в сравнение с предходните две“, обясни Ваня Русчева, секретар на МКБППМН. От данните стана ясно, че до края на юни са разгледани 19 възпитателни дела, Районна прокуратура Севлиево е изпратила 10 преписки за образуване на възпитателни дела. За същия период на миналата година делата са били четири.

Отчетен е и ръст на противообществените прояви, извършени от малолетни. „Запазва се ниският брой на деянията с агресия и насилие, забелязва се увеличаване на употребата на психоактивни вещества през последните години. В също време остава висок броят на кражбите, извършвани от малолетни и непълнолетни“, заяви в отчета си Русчева. Тя припомни и мерките, които местната комисия към Община Севлиево е предприела като превантивна дейност. През лятото от комисията са предвидили редица занимания за подрастващите - вече успешно премина лекцията за трафика на хора с прожекция на филм, предстоят поредната кампания „Мама, татко и аз“ и инициативи от програмата Лято‘2019. Консултативният кабинет при комисията също продължава своята дейност.

„Констатациите в отчета очертават реалната обстановка и неслучайно дейностите на местната комисия са насочени към превенция, към дейности за подпомагане смисленото прекарване на свободното време на подрастващите“, заяви инж. Красимира Йорданова, председател на МКБППМН и заместник-кмет на Община Севлиево.

Инспектор Катерина Иванова от Детската педагогическа стая към Районно управление - Севлиево представи състоянието на детската престъпност в Общината през първата половина на 2019 г.  „Обстановката по отношение на извършени престъпления и противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица бе сложна, изпълнена с двойно повече прояви спрямо същия период на 2018 г.“, заяви Иванова. „Това се дължи на поредица от прояви на група младежи, които в резултат на липсата на контрол от страна на родителите, сложните вътрешносемейни взаимоотношения и чувството за безнаказаност, извършиха редица кражби и увреждане на имущество. Въпреки непрекъснатите срещи и поредицата от мероприятия с тях за коригиране на поведението им, те продължават с проявите си. Интензивната работа с тях продължава до постигане на търсения резултат“, обясни инспектор Иванова. Според данните от началото на 2019 г. на отчет са водени 21 малолетни и непълнолетни деца.

„Всъщност голяма част от образуваните и разгледани в комисията възпитателни дела са за едни и същи малолетни и непълнолетни лица, извършили серия от противообществени дела“, констатира инж. Йорданова.

По време на заседанието бе направен отчет за работата и на помощните органи към МКБППМН за първото шестмесечие на 2019 г.
 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi