Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

29.01.2020

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В СЕВЛИЕВО ПРИЕ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧИТАЛИЩНАТА ДЕЙНОСТ И ГОДИШНИЯ КАЛЕНДАРЕН ПЛАН НА КУЛТУРНИТЕ ИЗЯВИ ПРЕЗ 2020 Г.



ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В СЕВЛИЕВО ПРИЕ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧИТАЛИЩНАТА ДЕЙНОСТ И ГОДИШНИЯ КАЛЕНДАРЕН ПЛАН НА КУЛТУРНИТЕ ИЗЯВИ ПРЕЗ 2020 Г.

Действащите читалища не територията на общината са 27, а програмата, която общинските заседатели одобриха, е свързана с развитие на духовните и културни ценности на гражданското общество, институционално укрепване на читалищата като местни общности, утвърждаване на традициите и повишаване ролята на читалището за социална и културна интеграция на различни общности.

Основните насоки, в които са предприети действия през настоящата година, са свързани с развитие и подпомагане на любителското художествено творчество, библиотечна и информационна дейност, събиране и разпространяване на знания за родния край, организиране на културни прояви.

Над 30 изложби ще видят жителите на общината през годината – малки и големи творци, практикуващи различни видове изкуство ще покажат своите произведения през следващите месеци, стана ясно от годишния календарен план на на културните изяви в Община Севлиево за 2020 г., който бе приет единодушно от общинските съветници.

И тази година театралното изкуство ще бъде на дневен ред в Севлиево. Днес в Дома на културата се играе спектакълът „Луд съм по теб“, а „Смях в залата“ гледаме на 3 февруари. На 11 февруари Христо Шопов и Лили Маравиля ни срещат с втората част на „Всяка година по същото време – II част“. „Кризисен център“, „Славейко Боризмейко“, „Умопомрачение“, „Една седмица повече“ и „Страната на безцветните“ са само част от театралните заглавия, които ще завладеят севлиевските сцени през годината.

Не липсват събития, свързани с литературното четене, а тази събота (1 февруари) започва най-новата инициатива на Градската библиотека, насочена към деца – съботно четене „Кой обича приказки?“, което ще се провежда две съботи в месеца. И още – литературно четене по повод националния празник през март под наслов „Приказки и легенди за владетели и герои“. През април най-малките ще могат да участват в Детски литературен конкурс и литературно четене „Валери Петров – приятелят на децата“. Литературно четене по повод 100-годишнината от рождението на Джани Родари пък очаква малчуганите през октомври. И още едно празнично четене, посветено на Йордан Йовков в навечерието на 140-годишнината от рождението му през ноември.

Неизменна част от културната програма на общината са традиционните фестивали, които отново ще съберат многобройна публика в Севлиево. На 11 и 12 април ще бъде националният фестивал „Семе българско“, на 23 май картините от Априлското въстание в севлиевския край оживяват във възстановка, подготвена съвместно с национално дружество "Традиция". От 17 до 20 юни Севлиево е домакин на кинофестивал „Филмирай!“, а от 15 до 18 юли киноманите ще гледат филмовата селекция на София Филм Фест. За четвърти път феновете на рока ще слушат качествена музика на крепостта "Хоталич" в рамките на традиционния рок фест от 28 до 29 август. Пищни тиквени тържества ще зарадват жителите и гостите на града от 8 до 11 октомври, когато Севлиево е домакин и на традиционния есенен панаир.

Десетки тържества, ателиета, събори и празници във всички населени места в общината са подготвени от Община Севлиево за малки и големи през цялата година. Календарът на културните събития е отворен за вашите идеи и предложения за следващата година.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi