Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

02.09.2020

ХИЖА "МАЗАЛАТ" НА 85 ГОДИНИ!



ХИЖА "МАЗАЛАТ" НА 85 ГОДИНИ!
ХИЖА "МАЗАЛАТ" НА 85 ГОДИНИ!
ХИЖА "МАЗАЛАТ" НА 85 ГОДИНИ!

С водосвет и курбан на 1 септември бе чествана 85-та годишнина на хижа "Мазалат". Гости на събитието бяха кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, заместник кмет Невена Тодорова, изпълнителния директор на „Идеал Стандарт – Видима“ АД Ярослав Дончев, членове на Бизнес сдружение „Севлиево 21 век“, бивши стопани на хижата, представители на туристическо дружество „Росица Мазалат“, деятели на туризма и гости. 

 

Кметът д-р Иванов връчи на управителя на хижата Георги Кръстев почетен плакет, с пожелание хижата да бъде все така една от най-желаните дестинации за туризъм в страната. По традиция стопаните на хижата приготвиха вкусни ястия за празника, нагостиха присъстващите и с курбан чорба. Отец Христо Червенски отслужи молитва за здраве и благоденствие, освети храната и поръси всички присъстващи със светена вода за здраве и късмет. След това освети и новото бунгало, с което базата се увеличи с още 22 легла. 

 

През далечната 1937 година на същата дата официално е осветена и открита хижа "Мазалат". Устояла на тежките атмосферни условия през всичките 85 години, в момента хижата е желано място за туристи от цялата страна. Въпреки, че през 2019 година капацитета на хижата се увеличи с 20 места, за да се резервират места от ранна пролет до късна есен е необходимо заявките да се подават поне един месец предварително. Засушаването в края на лятото е основен проблем за стопаните на хижата. Водосборът в района е силно ограничен и трите каптажа в района връх Вълчата глава пресъхват през този период на годината. За да има достатъчно вода за битови и домакински нужди, вода се изкарва с цистерни от местността Лъгът. Основен проблем, който стои за решаване, това е покривът на хижата, за който са необходими значителни финанси. Според г-н Кръстев "пари са необходими само за материали - останалото ще го направим ние“. 

 

За да бъде хижа "Мазалат" желана и посещавана от туристите, заслугата е на Георги Кръстев, на всички негови приятели и съмишленици, които безрезервно помагат с физически труд и опит. Той благодари на всички спонсори - фирми и физически лица за оказаната финансова и материална помощ. В знак на благодарност, организаторите подариха на гостите тениски със снимка на хижата.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi