Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

01.11.2020

ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА ПО ПОВОД ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ



ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА ПО ПОВОД ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ
Уважаеми севлиевци,
В най-тъмните времена от нашата история, в най-мракобесните моменти на изпитание, в най-големия мрак винаги е имало хора - факли, които да осветят пътя на народа ни, хора - камбани, които да разкъсат тишината с оглушителен звън, съвършени учители, които да кажат истината, поемайки във вярната посока и съживявайки паметта българска.
Три години след подписването на Ньойския договор, българското общество изпитва остра нужда от духовни стимули и ги намира в наследството от идеи на най-мъдрите.
В освободената от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели, даскали и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име.
И така през 1922 г. по инициативата на група интелектуалци е внесено предложение в Министерския съвет за честването на Ден на българските народни будители в деня на светеца Йоан Рилски.
„...Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот…" - думи на тогавашния просветен министър Стоян Омарчевски, които днес звучат като завет и клетва за вярност пред поколенията.
Поклон пред всички будители от миналото ни, благодарение на които е жив българският дух. Благодарност към всички онези, които и днес непримиримо издигат националния идеал и единството на народа ни в най-висша ценност…
Бъдете здрави, несломими и добри, защото истински буден е само онзи, който е успял да пробуди светлината в сърцето си и сам да стане светлина за тези след него.
 
Честит празник!
 
Д-р Иван Иванов
Кмет на Община Севлиево

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi