Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

01.02.2021

5 ЮБИЛЕЯ И 4 ФЕСТИВАЛА В ПРОГРАМАТА НА ЧИТАЛИЩАТА ЗА 2021 Г.



 5 ЮБИЛЕЯ И 4 ФЕСТИВАЛА В ПРОГРАМАТА НА ЧИТАЛИЩАТА ЗА 2021 Г.
Запазва се персоналът и се разширява обхватът на читалищната дейност

 

Със средства от държавната субсидия, общинско финансиране, проекти към Министерство на културата, европроекти, програми, наеми, дарения и членски внос ще формират бюджета си през 2021 г. 27-те читалища, които развиват дейност на територията на община Севлиево. За изпълнението на програмата през тази година ще се грижат 62 души, които са на субсидирани щатни бройки. 

 

През 2021 г. Програмата за развитие на читалищната дейност обобщава основните акценти в тяхната работа и извежда приоритетните цели и задачи, които ще спомогнат за засилване на ролята им като традиционни културни и образователни средища, и превръщането им в пълноценни информационни центрове за знания, култура и духовност. 

 

Чрез разгръщане на все по-богата читалищна дейност, ще продължи развитието и утвърждаването на духовните и културни ценности на гражданското общество - това е най-важната цел, която си поставят читалийщните дейци, редом с институционалното укрепване на читалищата като местни общностни центрове с културно-просветни, информационни, социални и граждански функции.  Утвърждаването на традиционните читалищни дейности и търсенето на нови форми чрез ускорено навлизане на съвременните комуникационни и информационни технологии е едно от предизвикателствата, които ще трябва да бъдат решени до края на тази година. Акцент са също проучването, възстановяването и запазването на обичаите и традициите в община Севлиево, както и повишаването на ролята на читалището за социална и културна интеграция на различни общности (групи в риск от социална изолация, неравностойно положение, провеждане на дарителски инициативи и др).

 

Пет юбилея ще празнуват севлиевските читалища през 2021 г.: 120-годишнина на читалище “Образование - 1900” в село Агатово и 100-годишнината на читалище „Сполука - 1920” в село Душево, които не бяха проведени през през 2020 г., поради ограниченията, въведени във  връзка с COVID-19; 100-годишнина на читалище “Напредък - 1921” в село Шумата; 140-годишнина на читалище “Помощ - 1881” в село Батошево и 150-годишнината на НЧ “Развитие-1870” - Севлиево. 

 

В рамките на задачата по съхраняване, предаване и популяризиране на нематериалното културно наследство, предстои организирането на фестивал за народно творчество „Бабан“;  национален конкурс за северняшка песен на името на Борис Машалов; Национален фестивал „Семе българско“; Национален събор „Северняшки гайтани“, както и активно участие в събитията по Културния календар на община Севлиево за 2021 г., ако противоепидемичните мерки го позволят. 

 

И през тази година ще продължи развитието и подпомагането на любителското художествено творчество, библиотечната и информационна дейност, събирането и разпространяването на знания за родния край, както и ред организационни и културни прояви във връзка с текущия календар на читалищата и със съдействието на Община Севлиево, на кметствата в населените места, РЕИКИЦ - Габрово, Регионална библиотека - Габрово, образователни и културни институции, неправителствени организации и сдружения в областта на културата и образованието, медии и др.

​Д​ържавна​та​ субсидия за читалищата е 859 674.00 лв., като има и дофинансиране от общинския бюджет.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi