Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

03.02.2021

СЛЕД СИГНАЛ ОТ КМЕТА НА СЕВЛИЕВО, МОСВ ОБЕЗВРЕДИ ТОНОВЕ РИСКОВО СЪХРАНЯВАНИ ПЕСТИЦИДИ



СЛЕД СИГНАЛ ОТ КМЕТА НА СЕВЛИЕВО, МОСВ ОБЕЗВРЕДИ ТОНОВЕ РИСКОВО СЪХРАНЯВАНИ ПЕСТИЦИДИ

Препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, складирани в продължение на десетки години на всевъзможни места във всякакви складове бяха обезвредени, благодарение на бързата реакция на правителството и министъра на околната среда и водите. 

 

Сигналът тръгва от кмета на Севлиево д-р Иван Иванов, който алармира министъра на околната среда и водите Емил Димитров и до прокуратурата за рисковото съхранение на химикалите.

 

Градоначалникът настоява тоновете негодни за употреба пестициди с неустановен произход, които се съхраняват на територията на Община Севлиево повече от 20 години да бъдат обезвредени. Проектът, по който е трябвало това да се случи преди много години, не се е състоял и кметската управа наследява опасните отпадъци, за чието складиране е трябвало и да заплаща наем на “Пътно поддържане - Севлиево” ЕООД.Оказва се, обаче, че собственикът на склада не го е поддържал и сградата започва да се руши, което предизвиква и реакцията на д-р Иванов. “Площадката, на която се намира временното хранилище за пестициди е в непосредствена близост до индустриална зона и обработваема земя от землището на град Севлиево, в район с високи нива на подпочвени води”, се казва в сигнала му до МОСВ и прокуратурата. 

 

Институциите реагират светкавично и инспекторите на МОСВ и БАБХ идват на проверка в Севлиево, както и в още 186 подобни складове - безпрецедентна акция.  

 

Към настоящия момент 29 от тях вече са почистени, включително и този в Севлиево, от където са прибрани близо 32 000 кг прахообразни и над 7 000 л течни препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Общото количество на обезвредените пестициди в страната надхвърля 1 000 тона. Те вече са изгорени в специален инсинератор във Франция.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi